Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Az egyetemek már üldözik az okosórákat

2015.06.18. 00:18

Ahogy – a technológia fejlődésével – az okosórák egyre (khm) okosabbak és kisebbek lesznek, egyre több egyetem igyekszik őket távoltartani a vizsgatermektől, írja a Mashable.

Két ausztrál felsőoktatási intézmény már meg is tette a szükséges lépéseket: a La Trobe egyetem közleményt adott ki, amelyben az áll, hogy a júniusi periódusban tilos az okosórák viselése, a University of New South Wales pedig hétfőn – az órák technológiájának előrehaladására hivatkozva – közölte, hogy hallgatóik a vizsgák ideje alatt kötelesek lesznek egy tasakban leadni az óráikat, amiket aztán a vizsgázók a székeik alatt helyezhetnek el.

Közben több felsőoktatási intézmény követte a példájukat, például Angliában és az Egyesült Államokban is. Néhány intézmény egészen radikális eszközöket is bevet, Kínában például egyáltalán nem babra megy a játék, a kétnapos központi felvételik során drónokkal figyelik a felvételizőket, hogy kiszűrjék a potenciális puskázókat. A drón a vizsgaterület felett mintegy 500 méterre cirkál majd, és rádiójelek segítségével igyekszik kiszűrni a gyanúsnak tűnő technológiai eszközöket.

Kínában egyébként már rég lejárt a karra firkált matematikai képletek ideje, tavaly például olyan csalókat is elfogtak, akik minikamerával felszerelt tollakat és bedrótozott ingeket is magukkal vittek a szellemi megmérettetésre.