Az eltakart arc sem segít az arcfelismerés ellen

2015.06.23. 10:50

Az arcfelismerő szoftverek egy új fejlettségi szintjét hozhatja el az az új program, amit a Facebook egyik kísérleti laborjában fejlesztettek ki a programozók. Az algoritmusnak nincs szüksége arra, hogy lássa a képen szereplők arcát, mégis nagy pontossággal azonosítja, kik vannak a felvételen.

A készítők szerint a program nem az arcot nézi, hanem más, korábban már azonosított egyedi jellemzőket, például a hajviseletet, a testalkatot és a testtartást, vagy épp a ruházatot.

A fejlesztés célja az volt, hogy az arcfelismerésre már jól működő eljárásokat továbbfejlesszék, és a folyamat akkor is működjön, ha az arcokat eltakarja valami a felvételeken. Yann LeCun, a Facebook mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásainak vezetője elmondta, hogy ez akkor jön jól, mikor a tömegben könnyen azonosítható személyeket keresünk. "Mark Zuckerberget, a Facebook alapítóját például könnyű kiszúrni, ő a mindig szürke pólót viselő fickó."

A fejlesztés teszteléséhez 40 ezer nyilvános képet töltöttek le a Flickr nevű szolgáltatásból, ahol az emberek akár egy terabájtnyi képet és videót is tárolhatnak ingyen (cserébe azért, hogy a nem levédett képeiket nagyjából bárki láthassa és felhasználhassa). Az algoritmus a fejlesztés végén 83 százalékos pontossággal határozta meg a képen szereplőket még akkor is, ha azok arcát eltakarta valami.

Ugyanakkor az egyre hatékonyabbá és kicselezhetetlenebbé váló azonosítószoftverek komoly jogi kérdéseket is felvetnek. Egy olyan program, ami akkor is felismer minket, ha eltakarjuk az arcunkat, valószínűleg nem mindenki csodálatát vívja majd ki, így még a széles körű alkalmazás előtt tisztázni kell a lehetőségeket. Ez a tisztázás egyelőre elég lehetetlennek tűnik, egy június közepén, az USA-ban szervezett egyeztető fórum tulajdonképpen eredmény nélkül omlott össze, mikor a felek álláspontjai nem tudtak közeledni a kérdésben, a jogvédők pedig tiltakozásul kivonultak az ülésről.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM