Alfréd
-2 °C
2 °C

Ez a közúti incidens bekerül a történelemkönyvekbe

2015.06.26. 09:42

Nagyon közel került az ütközéshez két önvezető autó prototípusa – mondta a Delphi egyik vezetője a Reutersnek csütörtökön. A Delphi ugyanúgy készít önvezető autókat, mint a Google, akinek autójával majdnem ütköztek. Valószínűleg ez volt a világon az első olyan közúti incidens, amiben önvezető autók vettek részt.

Az incidens kedden történt a Palo Altó-i San Antonio úton – mondta az ügynökségnek John Absmeier, a Delphi önvezető autókért felelős igazgatója, aki az egyik kocsiban utazott. Végül nem történt baleset. 

A Delphi egy Audi Q5-ös autóra épített lézereket, radarokat, kamerákat és speciális szoftvert, hogy magától tudjon vezetni a kocsi, benne egy emberrel, aki átveszi a kormányt, ha bármi történne. A Delphi kocsija éppen sávváltásra készült, amikor a Google önvezető autója, egy Lexus RX400h bevágott az Audi elé, ezért annak sávot kellett váltania. Absmeier szerint az autó azonnal reagált. Pontos adatok nélkül nehéz megítélni, mennyire  számít ez komoly incidensnek, pr-fogásnak mindenesetre nem rossz.

A Google nem kommentálja az ügyet. Korábban mindkét cég kisebb ütközéseket jelentett a hatóságoknak, amelyek közül a vizsgálatok alapján egyet sem az önvezető autók okoztak.