Márk
13 °C
28 °C

Emelkedés közben szétrobbant a SpaceX rakétája

2015.06.28. 16:46 Módosítva: 2015-06-28 18:04:27

Már hangsebesség felett járhatott a SpaceX Falcon 9 rakétája, ami a Dragon teherszállító űrhajóval a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szállított volna rakományt, amikor percekkel a kilövés után darabokra esett szét, jelentette be a NASA.

A SpaceX jelezte, hogy valamilyen problémát észleltek emelkedés közben. Még vizsgálják a történteket, de Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója szerint túlnyomás keletkezett az egyik folyékonyoxigén-tartályban. Úgy tűnik, hogy a rakéta elérte a hangsebességet, de valami történt, mielőtt a teherűrhajó le tudott volna válni a rakétáról, aminek vissza kellett volna térnie a földre, hogy újra használható legyen.

Magyar idő szerint este hatkor tartanak sajtótájékoztatót, addig például azt sem tudni teljesen biztosan, hogy nem a földi személyzet döntött-e a még biztonságos megsemmisítés mellett, miután a rakét mondjuk letért a tervezett röppályájáról.

A hordozórakéta a személyzet nélküli Dragon űrhajót vitte volna fel, ezen több mint két és fél tonna ellátmány, felszerelés volt, köztük az ételhez és oxigénhez hasonló alapvető szükségletek.

Ez volt az első kísérlet, hogy ellátmányt vigyenek az űrállomásra, mióta áprilisban az orosz Progressz űrhajó nem tudott bedokkolni, és 3 tonna rakománya mind elveszett.

A Falcon 9-rakétákat eddig 18-szor sikeresen indították útnak korábban. A SpaceX-nek januárban és áprilisban is volt egy-egy rakétaindítása, amikor rakéták elindultak, azonban az első fokozatok visszatérve nem tudtak leszállni egy úszó platformra, hanem felrobbantak, írja a BBC.