Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Kis műholdakkal vinnének mindenhova netet

2015.06.29. 09:43

Félmilliárd dollárt teremtett elő egy konzorcium által a OneWeb brit vállalkozás, amely több mint 600 műholdból álló hálózat révén akar olcsó internet-és telefonszolgáltatást biztosítani világszerte – írja az MTI. Az OneWeb az tervezi, hogy 648 kis műholdból álló hálózatot alakít ki a világűrben. Valamennyi műhold súlya kisebb lesz 150 kilogrammnál. Az első műholdakat 2017-ben kezdik fellőni.

A terv megvalósítására a brit Csatorna-szigeteken bejegyzett vállalkozás csütörtökön szerződést írt alá a Virgin Galactic amerikai céggel 39 műhold fellövéséről a még fejlesztés alatt álló LauncherOne rakétával és az Arienspace európai konzorciummal 21 orosz építésű Szojuz-rakéta fellövéséről. A OneWeb minden idők legnagyobb kereskedelmi rakétavételeként jellemezte a megállapodást.

A műholdas internet-szolgáltatási projekt költsége várhatóan 1,5-2 milliárd dollárra rúg – közölte Greg Wyler, a OneWeb alapítója és vezérigazgatója.

A Richard Branson Virgin csoportjába tartozó Virgin Galactic nevű startup cégnek a 39 műholdfellövés mellett opciója van további 100 űrmisszióra - közölte George Whitesides, a Virgin Galactic elnök-vezérigazgatója.

A cég jelenleg fejleszti LauncherOne nevű rakétáját, amelyet egy hordozó repülőgép visz fel a magas légkörbe. Mintegy 15 ezer 240 méter magasból kiengedik a repülőgépről a rakétát oly módon, hogy motorja begyújtson és terhét a világűrbe juttassa.

A rakéta egyszerre három műholdat lesz képes a világűrbe juttatni. A műholdak pályára állítása után a rakéták a légkörbe jutva elégnek, hordozó repülőgépük visszatér a földre. A Virgin közlése szerint utanként kevesebb mint 10 millió dollárba kerül a LauncherOne.

A OneWeb megállapodást írt alá az Arienspace európai konzorciummal is, amely Szojuz-rakétákkal fogja a műholdakat a világűrbe juttatni. Egy-egy Szojuz rakéta 36 OneWeb műholdat képes fellőni. A hálózat megvalósításához szükséges műholdakat az Airbus fogja tervezni és gyártanai, a műholdak egy részét nem lövik fel a világűrbe, a földön maradnak.

A vállalkozás további befektetői az indiai Bharti Enterprise, az Intelsat, Coca Cola, a Salinas Group és a Hughes Network Systems.