Gál
3 °C
16 °C

Meditál a Solar Impulse 2 pilótája

2015.06.30. 10:29 Módosítva: 2015.06.30. 10:36

Harminc órával indulása után, kedden rendben haladt következő úti célja, Hawaii felé a napenergiával hajtott Solar Impulse 2 repülőgép – közölték a program szervezői. A gép a Csendes-óceán fölött repül 8500 méteres magasságban. A helyszínről küldött képek szerint egy sűrű felhőrétegen hatolt keresztül – írja az MTI.

André Borschberg pilóta a monacói irányító központnak azt jelentette, hogy jól halad, már 1720 kilométert megtett azóta, hogy hétfőn elindult a Japán középső részén fekvő Nagojából. A Hawaiig tartó út mintegy 20 százalékát már teljesítette.

A pilóta, aki különböző szélsőséges hőmérsékleti viszonyoknak van kitéve – a mínusz 20 Celsius foktól a plusz 30 Celsius fokig – egyes időszakokban 20 perces pihenőket tart. A lazítás érdekében jógázik és meditál.

A kizárólag napenergiával működő Solar Impulse 2 akkumulátorainak napközben fel kell töltődniük, hogy a napfénymentes éjszakai órákat kibírják. A repülőgép napközben 8500 méter magasan száll az óceán fölött, éjjelre pedig ezer méter magasságba ereszkedik.

A napelemes gép márciusban indult 35 ezer kilométeres világkörüli útjára Abu-Dzabiból. Omán, India, Mianmar, a kelet-kínai Nanking érintésével érkezett Nagojába. Ez utóbbi japán városból hétfő hajnalban indult.