Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

450 millió dolláros büntetést kapott az Apple

2015.07.02. 15:00

Hiába fellebbezett az Apple az előző ítélet ellen, most újra elvesztette az amerikai igazságügy-minisztérium elleni pert. A vád szerint öt nagy amerikai könyvkiadóval szövetkezett a cég, hogy mesterségesen magasan tartsák az ekönyvek árait, és betartsanak az Amazonnak. A kiadók már évekkel ezelőtt beismerték az illegális kartellezést, az Apple egyedül küzdött a bíróságon.

A megegyezést még az egykori legendás cégvezető, Steve Jobs hozta tető alá a könyvkiadókkal, ez 2010-ben, az első iPad megjelenése előtti reklámkampányban volt (a tabletet többek között a Kindle ekönyv-olvasók sokkal fejlettebb konkurenseként hirdették). Az Apple végül nem tudta meggyőzni a bíróságot az igazáról, a tavaly nyári döntést másodfokon is megerősítette az ítélet: a cégnek 450 millió dollárt kell fizetnie. Ebből 50 millió a perköltség, 400 millió pedig a vásárlóknak jár vissza, akik az illegálisan magasan tartott áron vásároltak könyvet az iTunes áruházból. Hogy őket milyen módon és mikor fogja kártalanítani a cég, egyelőre nem tudni. Az biztos, hogy a kártérítés egyelőre nem jár mindenkinek, csak azoknak, akik részt vesznek az Apple ellen már több éve indított fogyasztóvédelmi perben.

Elvileg az Apple-nek van még lehetősége fellebbezni, és az amerikai legfelsőbb bíróság elé vinni az ügyet, de szakértők szerint nem valószínű, hogy élni fog ezzel a jogával, mivel a bíróság valószínűleg visszadobná az ügyet.