Hermina
15 °C
27 °C

Hillary Clinton: Kína mindent meghekkel

2015.07.06. 10:52

Hillary Clinton, az Egyesült Államok korábbi külügyminisztere és elnökjelöltje azzal vádolta Kínát, hogy támogatja az agresszív, államilag finanszírozott hekkertámadásokat, és állami és üzleti titkokat lop Amerikától.

Clinton egy New Hampshire-i kampányeseményen beszélt a kínai hekkertámadásokról.

[...] megpróbálnak meghekkelni mindent Amerikában, ami nem mozog. Üzleti titkokat lopnak [...] a hadiipar szerződéses partnereitől, illetve kormányzati információkat, hogy előnyhöz juthassanak.

A hekkertámadások annak kapcsán kerültek szóba, hogy valaki támadást indított az amerikai Munkaügyi Hivatal ellen, és Kína az első a gyanúsítottak listáján. (Meg a második és a huszadik is – jegyezte meg a Register újságírója.)

Clinton nem említette, hogy milyen információkra alapozta a mondanivalóját, de a szavainak komoly súlyt ad, hogy ő a demokraták elnökjelöltje, illetve az USA korábbi külügyminisztere is. (Hasonló álláspontot képvisel Condoleezza Rice volt külügyminiszter is.) Clinton a megjegyzését valószínűleg elsősorban a hazai közönségnek, vagyis a potenciális választóknak címezte, de abban is biztos lehetett, hogy a kínaiak is értesülni fognak róla.

Kína a hasonló vádakra általában viszonvádakkal szokott reagálni, és most is ez történt; szerintük Amerika ugyanezt csinálja; tessék csak megnézni, mi lett Edward Snowdennel.