János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nukleáris hajtóművet védetett le a Boeing

2015.07.08. 21:46 Módosítva: 2015.07.08. 21:46

Lézerrel és nukleáris robbanásokkal hajtott sugárhajtóművet védetett le a Boeing. Az amerikai szabadalmi hivatal által elfogadott szabadalom teljesen új módon, kis termonukleáris robbanásokkal hajtaná meg a gépeket.

A mai modern utasszállító repülőket, mint amilyen a Boeing Dreamlinere is, általában gázturbinás hajtóművek hajtják. Ezekben a tolóerőt a nagy sebességgel kiáramló gázsugár állítja elő. Az új motorban ezzel szemben nagy teljesítményű lézerrel lőnének valamilyen radioaktív anyagot, például tríciumot.

boeing-nuclear-laser-engine.png

A lézerek fúziós reakciót idéznek elő. Ennek hatására hidrogén vagy hélium keletkezik, amely magas nyomás alatt távozik a motor hátulján, ezzel tolóerőt állít elő.

Mindeközben az utánégető kamra 238-as uránizotóppal bevont belső fala reakcióba lép a nukleáris robbanás során keletkezett nagy energiájú neutronokkal, ami óriási hőmennyiséget generál. Az égéstér falának másik oldalán lévő hűtőfolyadék felveszi a termelt hőt, amelyet elszállít a generátorhoz. Itt a hőenergia végül elektromos energiává alakul, amely működteti a lézereket, így az egész ciklus indulhat elölről. A hajtómű így a radioaktív anyagon kívül nagyon kevés külső energiát igényel.

A szabadalom szerint az új típusú motor nemcsak utasszállítók, de akár rakéták vagy akár űrrepülők meghajtására is alkalmas lehet majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!