Piroska
-3 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Új szintre lépett az IBM a csipgyártásban

2015.07.09. 11:23

A félvezető csipek kutatásának szakértője, az IBM évtizedeken át dolgozott azon, hogy a mikrocsipeket joggal hívhassák így. A miniatürizálási kísérletek dollármilliárdokat emésztettek fel, de a kutatás nem volt hiábavaló: mostanra elkészültek a világ első, 7 nanométeres tranzisztorokat tartalmazó processzorával

ibm-7nm-2
Fotó: IBM

7 nanométer: egy milliméter hét milliomod része. Ez 1400-szor vékonyabb egy szál emberi hajnál. A méret csökkenésével pedig nő a sebesség és a csipek bonyolultsága.

Gordon Moore, az Intel kutatója 1965-ben azt jósolta, hogy a mikrocsipeken lévő tranzisztorok száma kétévente meg fog duplázódni – ez a Moore-törvény. Bár ez inkább irányelv, az IBM, úgy tűnik, tartja magát hozzá. Az új fejlesztésnek természetesen nem csak az volt az értelme, hogy megmutassák, meg tudják csinálni: egyszerűen gondolnak a jövőre. Az új technológiával készült csipeket a villámgyors számítógépektől kezdve a milliószám burjánzó okos eszközökig szinte mindenhez fel lehet használni.

ibm-7nm
Fotó: IBM

Az áttörés egy hárommilliárd dolláros kutatási projektnek köszönhető. Az IBM örömét legfeljebb az árnyékolhatja be, hogy tavaly megállapodtak a GlobalFoundriesszel, hogy eladják nekik a csipgyártó részlegüket; a megállapodást a múlt héten véglegesítették. Az IBM szerint a csipeket továbbra is ők fogják tervezni és fejleszteni, a GF csupán a gyártást végzi.