Lehel
17 °C
27 °C

Épül az Okos Együttműködés Rendszere

2015.07.12. 08:21
Amikor az iPhone-nal divatba jött az okostelefon, még senki nem sejtett semmit. Aztán jöttek az okosórák, okosszemüvegek, és még mindig nem volt gyanús a dolog. Az okosotthonok és az okosautók magasságában pedig már nem is lehetett mit tenni, az okosizék hulláma átcsapott a világon, 2015-re elcsépelt startupötlet, és üzleti terv lett abból, hogy valaminek a neve elé odaírjuk, hogy okos-, aztán lesz ami lesz. Okosmelltartó? Megvolt. Okoskuka? Szintén. Okossütő, okosöv, okoscumisüveg? Pipa. Ahhoz, hogy ezek után még új okoskütyükre bukkanjunk, a Kickstarter csodálatos világába kell belépnünk: a közösségi finanszítozás minden új ötletről hamar megmondja, hogy tényleg új-e, és ha igen, van-e benne fantázia, vagy legalább humorfaktor. Megmutatjuk az aktuális kedvenceinket, amikben szerintünk van.

Okosöngyújtó okos dohányosoknak

Mit csinál az okos dohányos? Hát leszokik a dohányzásról. Ebben segít a Quitbit okosöngyújtó, ami 99 dollárért cserébe szépen nyilvántartja helyettünk a rágyújtási szokásainkat, méri, hogy aznap hány szálat szívtunk el, mikor gyújtottunk rá utoljára, és egy kis lcd-kijelzőn ezt mutatja is. A hozzá kapcsolódó okostelefonos app meg közben statisztikát vezet az egészről, és többek között azzal inspirál a leszokásra, hogy kiszámolja, mennyi pénzt spóroltunk azzal, hogy kevesebbet gyújtottunk rá, mint szoktunk.

Ráadásul még gáz sincs benne, az autós szivargyújtókhoz hasonlóan működik, USB-ről tölthető újra.

Bónusz: az okostelefonos appal rögtön közösségi, cigiről leszokós élmény is jár!

Szuperbónusz: szinkronizálhatjuk a gyújtót a telefonnal, így soha több nem veszítjük el! Vagy csak a telefonnal együtt. Enyhe kellemetlenség: másnak nem tudunk tüzet adni, mert az összezavarja a statisztikánkat.

Okosugrálókötél okos fitneszmániásoknak

Az okosugrálókötél-piac egészen telített, két ilyen projekt is elérte a finanszírozási célt Kickstarteren, a Sophia 45 dollárért rendelhető, és lassan szállítják is, a Tangram Smart Rope 70-ért megy, és szeptemberre ígérik. Egyébként nagyjából ugyanazt tudja mind a kettő: gyorsulásmérő van bennük, és bluetooth-on kommunikálnak a telefonnal, mérik az ugrálás sebességét meg a ledolgozott kalóriákat, mint futás közben szokták a hagyományos fitneszappok. Jár vele egy csomó edzésterv, nyilvántartja a rekordjainkat, és lehet vele frankón bajnokságokat rendezni az okos-ugrálóköteles haverjainkkal. Ha már nagyon jók vagyunk, bedobhatunk mellé egy frankó okoscipőbetétet, ami figyeli, hogy jól tartjuk-e a lábunkat edzés közben, elemzi a talpunkat és a térdünket érő erőhatásokat, és segít megelőzni a sportsérüléseket.

ugralo
Fotó: kickstarter.com

Okosgolfütő okos golfozóknak

A golf a legkényelmesebb sport a világon. Ha hihetünk Hollywoodnak, a szabályok a következők: az ember sétál a mezőn (vagy opcionálisan rallizik az elektromos kisautóval), ütögeti a labdát, és hagyja nyerni az ellenfelét, hogy az ütögetés közben folytatott üzleti tárgyalásban helyzeti előnyt szerezzen. A koreai fejlesztésű SmartGolf ütő ehhez annyit tesz hozzá, hogy a mozgásérzékelős, wifis ütő 3D-ben rögzíti, és kielemzi a mozdulatainkat, és megtanít jobban golfozni, ami miatt egyre nehezebb lesz hagyni győzni az ellenfelünket. Az ára 200 dollár, ami kicsit drágának tűnik, de hát mit van mit tenni, a golf egy drága sport. Ha ránk hallgat, mindenképpen egy okospénztárca használatával fizeti ki, amiben lopás- és elveszítésgátló csipek vannak, plusz az okostelefonhoz szinkronizálva megmutatja azt is, hogy melyik nadrágunk zsebében hagytuk, ha éppen nem találnánk. Mindez 99 dollárért, a 29 dolláros előrendelési időszakról már sajnos lecsúsztunk.

golf
Fotó: kickstarter.com

Nemzeti telefon, okosdohánybolt

Nem lehet nem észrevenni a párhuzamot: az okosdolgok forradalma nagyjából akkor indult be, amikor Magyarországon a Fidesz-kormány elkezdte kényszeresen mindenre a “nemzeti” jelzőt ráaggatni. Mivel mára mindkét iparág kreatív válságba jutott - magyarul egyre kevesebb dolog maradt, amit ki lehetne nevezni akár okosnak, akár nemzetinek -, adja magát a mentőöv: kölcsönözzön egymástól ötleteket a két marketinges agytröszt! Jöhet az okoskonzultáció, az okosdohánybolt, az okos együttműködés rendszere; plusz a nemzeti telefonok, a nemzeti melltartó, a nemzeti kuka és a nemzeti szemüveg!

Okosvizesüveg okos ivóknak

Mitől okos egy vizesüveg? Hát attól, hogy méri, hogy mennyit iszunk, és szól, ha túl keveset. Az emberek többsége egyébként túl keveset iszik, és ennek mindenféle kellemetlen, és egyébként könnyen elkerülhető egészségügyi következménye van. A HidrateMe finanszírozási kampánya éppen most fut a Kickstarteren, 35 ezer dollárt próbáltak rá összekalapozni a kitalálói, de már 400 ezer közelében jár az internet népe által összelapátolt pénz. A nagy trükkje az, hogy elkezd világítani, ha úgy érzi, hogy ideje belekortyolnunk, és ha ez nem lenne elég, telefonon is szól.

Igen, egyre gondolunk: hát milyen csodálatos piálós-berúgós játékokat lehetne már építeni erre a cuccra!

Hasonló műfajban indul, de a megnyugtató hidratáltság helyett a bulik feldobását tűzi ki célul a Flicker okospohár, ami azt tudja, hogy érzi, ha valaki kézbe veszi, és elkezd világítani (ehhez napelemmel gyűjti az energiát). A közösségi finanszírozása egyelőre nem áll túl fényesen, de szórakozóhelyek simán lecsaphatnak az ötletre. Mondjuk 35 dollár két darab pohárért, az azért nem kevés.

kulacs
Fotó: kickstarter.com

Okosredőny okos alvóknak

Oké, a redőny aztán tényleg az utolsó utáni dolog, amit az ember okosítana. Egyáltalán, mitől okos egy redőny? A MySmartBlinds attól, hogy van benne napelem, meg egy pici elektromos motor, és a telefonunkról tudjuk kinyitni, meg árnyékolósra állítani. És ez azért jó, mert... ööö... például kapcsolgathatjuk akkor is, amikor nyaralunk, azt az illúziót keltve, hogy van otthon valaki, és nem érdemes betörni. Vagy besötétíthetjük a fürdőszobaablakot még az ágyból feltápászkodás közben, és a szomszéd nem látja, ahogy fogat mosunk. Vagy beállíthatjuk, hogy reggel hétkor automatikusan engedje be a fényt a redőny, és így arra ébredhetünk, hogy szó szerint a hasunkra süt a nap.

redony
Fotó: kickstarter.com

És ha ez nem elég, ott az okosalvómaszk, ami segít abban, hogy előre meghatározzuk, miről akarunk álmodni (nem vicc, tényleg ezt ígéri, bár a tudomány megosztott a kérdésben, hogy tényleg létezik-e ez a jelenség), és ébresztő funkciója is van: rávilágít a csukott szemünkre, mintha épp feljött volna a nap.

Okosbőrönd okos utazóknak

Ha a Samsonite milliárd dolláros bizniszt épített menő bőröndök gyártására, kell itt lenni még piaci résnek a még menőbb okosbőröndök terén. Na, ebbe a résbe próbál betalálni a Space Case, a Kickstarter-kampány érdeklődése alapján teljes sikerrel. Hogy mitől okos? Van benne például ujjlenyomatos zár, gps, lopásgátló csip, és bluetooth-os hangszóró, ami kicsit kilóg az utazók által szokványosan igényelt bőrönd-extrák közül, de hát miért ne legyen, biztos tök jó hangulatot lehet csinálni egy reptéren rögtönzött DJ-szettel. Annál hasznosabb a beépített digitális mérleg, még szól is, ha túllépjük 23 kilós repülős pótdíjhatárt. Plusz két USB port, hogy tudjuk tölteni róla a telefonunkat. Idén karácsonykor kezdik el szállítani, 700 és 1500 dollár között mozog majd az ár, ami még Samsonite-szinten is elég borsosnak számít.

borond
Fotó: kickstarter.com

Ugyanez kicsiben a Phorce okostáska, aminek a beépített akkujáról tölthetjük a táskába dobált kütyüket. Ez tényleg rettentő hasznos dolog, nem csoda, hogy 200 ezer dollárt dobott össze rá a Kickstarter népe.

Okosserpenyő okos szakácsoknak

Sütés-főzés közben húshőmérőt használni szánalmasan 20. századi dolog - hát miért ne építsük bele a hőmérőt magába a serpenyőbe? Nagyjából ennyi az Intellipan alapötlete, a serpenyő a nyelébe épített bluetooth-kapcsolaton át adja le a hőmérő adatait az okostelefonos appnak, mi meg pontosan tudjuk, hány fokon is sül az a steak. Ha már app, abban van egy csomó recept is, hogy tudjuk, hány fokon is kéne sütni. De annyira, hogy szól is, hogy most fordítsd meg a húst, pont ahogy a GPS navigál. Ha egy kis eszük van a fejlesztőknek, leszerződtetik Gordon Ramsayt külön pénzért letölthető, üvöltve káromkodós főzésiinstrukció-csomagok készítésére.

serpenyo.png
Fotó: kickstarter.com

Okosbölcső okos szülőknek

Nehéz eldönteni, hogy valódi projekt, vagy az egész smart-trend paródiája a Smartnanny okosbölcső, mindenesetre aligha fogja behozni a közösségi finanszírozásban kért 400 ezer eurót a gyártásra. Az ígéret egy elektromos motorral és különféle érzékelőkkel felturbózott gyerekágy, ami altatódalt játszik a gyereknek és álomba ringatja, ha érzékeli, hogy felébredt és sír. Vagy ha nem sikerült, szól a szülőnek az okostelefonos appon keresztül, már ha az nem ébredt volna fel a sírásra.

bolcso
Fotó: kickstarter.com

Aki kutyával-macskával edz a gyerekvállalásra, annak hasonló kaliberű marhaság az okosnyakörv, ami egyrészt a beépített ledes világítással hozza a frászt a házikedvencre, másrészt NFC csipen tárol mindenféle infót arra az esetre, ha a jószág elveszne, valaki megtalálná, és eszébe jutna okostelefonnal közelíteni a nyakörvhöz. Milyen infókat? Mondjuk tök ugyanazokat, amiket a bőr alá ültetett csipre is feltesz az állatorvos.