Puszta kézzel irányítható VR-t vett az Oculus

Untitled-1
2015.07.17. 10:26

Az Oculus Rift nevű virtuálisvalóság-szemüveget gyártó Oculus VR olyan technológiát vásárolt fel, amellyel nincs szükség külső kontrollerre a virtuális világ navigálásához. A Pebbles megoldása különféle szenzorok segítségével leköveti a felhasználó valódi kezének mozgását, és ebből az algoritmusai valós időben létrehoznak egy virtuális kezet. Vagyis gyakorlatilag

belenyúlhatunk a virtuális világba,
 

és valódi kézmozdulatokkal foghatunk és meg mozgathatunk virtuális tárgyakat. Ezzel az Oculus még egy lépéssel közelíti a valószerű élményhez a VR-szemüvege felhasználói élményét, hiszen kiiktatja az irányításhoz ma még szükséges kontrollereket.

A Facebook által tavaly márciusban felvásárolt Oculus a virtuális valóság élharcosának számít. A Pebble bekebelezését megelőzően, júniusban bemutatták a saját VR-irányítási megoldásukat is. Ez az Oculus Touch, amely kezenként egy-egy külön eszközből áll, így valamelyest közelít a természetes mozgáshoz egy hagyományos Xbox- vagy Playstation-kontrollerhez képest, de a szabadkézi irányítástól még messze van.

Nem most kezdett ugyanakkor érdeklődni a cég aziránt, hogy ne csak maga a virtuális valóság legyen valószerű, de a fizikai valósággal való határt is egyre inkább elmossa. Tavaly decemberben felvásárolták a Nimble VR nevű céget, amely a felhasználó testmozgását képezte le virtuálisan; az idén májusban megvett Surreal Vision megoldása pedig a felhasználó valós fizikai terét építi be a virtuális világba.

A VR-ral az anyacég Facebooknak is nagy tervei vannak, erre építenék a jövő kommunikációját a felhasználók között – legalábbis amíg meg be nem vezetik helyette a telepátiát. Mindeközben pedig az Oculus a filmgyártásba is beszállna.

Pebbles Interfaces immersive 3D real-time hands!

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM