Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Helikopteres részleget vesz a Lockheed Martin

2015.07.20. 20:14

Tovább terjeszkedik a már így is piacvezető hadiipari óriás Lockheed Martin. A cég 9 milliárd dollárt (2,57 billió forintot) fizet a United Technologiesnak a Sikorsky nevű helikopteres részlegért. Egyúttal viszont az információs rendszerekkel foglalkozó részleg leépítését is tervezi a cég.

A Lockheed ezzel a felvásárlással beszáll a forgószárnyas járművek 30 milliárd dolláros piacára, ami egyúttal a 2013-ban kinevezett Marillyn Hewson vezérigazgató első nagy stratégiai lépése is. 

A Sikorsky leginkább az ikonikus Black Hawk típusú helikoptereiről ismert, de az elnöki helikoptert is ők gyártják, és már saját jogon is az amerikai hadsereg egyik legnagyobb beszállítójának számít.

Együtt a helikopteres megoldások erős portfólióját fogjuk kínálni a vásárlóinknak világszerte, és felgyorsítjuk az új technológiák fejlesztési tempóját.

mondta Hewson.

Közben a Lockheed azt tervezi, hogy eladja vagy kiszervezi az információs szolgáltatásait. Hiába nő az utóbbi időben folyamatosan az igény a kiberbiztonsági szolgáltatások iránt, a cég éves bevétele az utóbbi öt évben 21 százalékot esett ezen a téren, részben a Szilícium-völgy techcégeinek előretörése miatt.

A Verge szerint a felvásárlás még alapos vizsgálatra számíthat az amerikai védelmi minisztérium részéről, hiszen igyekeznek fenntartani valamilyen szintű versenyt a hadiipari szerződések terén, a Lockheed pedig már így is utcahosszal hagyja maga mögött a vetélytársakat a maga átlag 45 milliárd dollár körüli éves bevételével. Ha zöld utat kap az ügylet, a cég közleménye szerint a tényleges vételár a vonatkozó adókedvezmények után 7,1 milliárd dollár lesz, és legkésőbb 2016 elejéig lezárul.