József, Bánk
-6 °C
0 °C

Rinyálnak a hardvergyártók az Apple miatt

2015.07.23. 09:11

Eddig csak öt vállalat tudott olyan lakásvezérlő eszközöket bemutatni, amelyek megfelelnek az Apple szigorú elvárásainak. A kaliforniai gyártó egy HomeKit elnevezésű keretrendszert állított össze a kütyük fejlesztőinek, ezzel kell kompatibilisnek lenni. A fejlesztést az nehezíti meg, hogy elég brutálisak lettek a wifin és bluetoothon kommunikáló eszközökre vonatkozó biztonsági előírások.

Komplikált 3072 bites titkosítókulcsot kell használni, valamint egy Curve25519 nevű rendszert, a digitális aláírásokhoz és a titkosítókulcsok csereberéléséhez. Ezek a titkosítások nemcsak az eszközök bevezetését lassítják le, hanem az eszközök működését is, mert nagy számítási teljesítményt igényelnek.

Egy bluetooth segítségével nyitható ajtózár 40 másodpercig gondolkozik azon, hogy most vajon nyitva van-e, vagy csukva. 

Ez teljesen megöli a felhasználói élményt, mégis az Apple-nek van igaza. Aki egy centit is enged a biztonság területén, és engedi szabadon garázdálkodni a hulladék minőségű eszközök gyártóit, az előbb vagy utóbb nagyon megégeti magát.

Éppen a napokban írtuk meg, hogy két ügyes hekker feltörte a Jeep terepjárók rendszerét, és a szórakoztatórendszeren át belépve át tudják venni az autó irányítását. Ők merő jóindulatból törték fel a rendszert, hogy figyelmeztessék a gyártókat a veszélyekre, és hogy

ne várjuk meg, amíg egy bűnöző a szakadékba vezet 100 km/órával egy családot. 

Az otthoni eszközök sem sokkal kevésbé ártalmatlanok. Ha egy támadó úgy nyitja ki az ajtót, hogy semmilyen külsérelmi nyom nem látszik, és nem tudjuk bizonyítani a hekkelést, akkor a biztosító egy huncut fillért sem fog fizetni - miért hagytuk nyitva a lakást? A klímával, redőnyökkel, a cirkó gázadagolójával is biztosan jól el tudnának játszani a támadók. Senki sem akarja, hogy valaki a laptopjáról kiadott utasításokkal felgyújtsa a lakásunkat.