Lehel
17 °C
27 °C

Így töltheti le már ma a Windows 10-et

GettyImages-482300532
2015.07.30. 10:10

Július 29-én végre megjelent a Windows 10 végleges változata, meg is írtunk mindent, amit tudni akar róla. Kipróbálni viszont nem biztos, hogy volt is már alkalma: a Microsoft nem egy csapásra állította át az összes Windowst szerdán, hanem hullámokban frissíti a rendszereket. Vagyis előfordulhat, hogy várni kell még az újításokra.

Vagy nem. Ha úgy érzi, hogy kicsit rásegítene a dologra, és a várakozás helyett most rögtön kipróbálná a Windows 10-et (és jogtiszta korábbi verzió van a gépén), itt egy módszer, amellyel kikényszerítheti a frissítést a Microsofttól:

  1. Nyissa meg a Windows Intézőt, és navigáljon ide: C:\Windows\SoftwareDistribution\Download
    (ha nem a C meghajtón van a jelenlegi Windowsa, akkor értelemszerűen azt a meghajtót válassza)
  2. Töröljön ki mindent, amit ezen a mappán belül talál. Ezzel a frissítés tiszta lapról fog indulni.
  3. Nyissa meg a Windows frissítőjét: a Start gombra kattintva kezdje el beírni, hogy "frissítés", és ha megjelenik, hogy "Frissítések keresése", kattintson rá
  4. Most rendszergazdaként futtassa a Parancssort: írja be a Start menübe, hogy "parancssor", de ne kattintson még rá, hanem: jobb klikk → "Futtatás rendszergazdaként"
  5. A megnyíló ablakba írja be (de még ne nyomjon entert!), hogy wuauclt.exe /updatenow
  6. A korábban megnyitott frissítő ablakához visszatérve kattintson a bal oldalon a "Frissítések keresése" lehetőségre
  7. Amig a Windows keresi a frissítéseket, térjen vissza a Parancssorhoz, és most nyomjon egy entert a korábban beírt parancs után

Ennyi, a Windows erre el is kezdi a friss-ropogós 10-es változatra frissíteni magát. 

Frissítés:

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket egy másik egyszerű telepítési módszerre. Ha nem szeret parancssorokkal szöszölni, viszont szívesen töltöget le telepítőket, kipróbálhatja a Microsoft media creation tool nevű kis programját is. Mint a neve is mutatja, ez eredetileg arra szolgál, hogy telepítésre alkalmas dvd-t vagy pendrive-ot készítsünk vele, de ha a frissítésre jogosult gépen indítja el, felajánlja a lehetőséget, hogy rögtön frissít is Windows 10-re.

Frissítés #2:

Egy másik olvasónk arra hívta fel a figyelmünket, hogy a Sony nem nyújt Windows 10-támogatást a VAIO gépekhez, ezért a frissítést sem javasolják. (A dolog nem meglepő, hiszen a Sony tavaly februárban bejelentette, hogy szabadul a pc-s üzletágtól.)