Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Tizenegy ember halt meg pár papír miatt

2015.07.30. 19:53

Néhány papírlap miatt zuhanhatott le januárban egy F-16-os vadászgép Dél-Spanyolországban, a Los Llanos de Albacete katonai bázison - közölte az MTI. A jelentés szerint lecsúszhatott a helyéről, és véletlenül megváltoztathatta az oldalkormányát szabályozó kapcsológomb állását néhány, a pilótafülkében hagyott papírlap, például a felszállás előtti teendőket tartalmazó ellenőrzőlista, és ez okozhatta a 11 halálos áldozatot szedő balesetet. Az eset a görög F-16-os vadászgép felszállásakor történt.

A látszólag apró hiba miatt felszálláskor az F-16-os jobbra billent, és 7,8 másodperccel később a közeli parkolóhelyen várakozó többi gép közé zuhant, majd felrobbant.

A január 26-án történt balesetben két görög és kilenc francia állampolgár meghalt, kilenc francia és tizenegy olasz állampolgár megsebesült.

Ez volt a legsúlyosabb katonai légi baleset Spanyolországban 1984 óta, amikor egy Hercules típusú amerikai teherszállító repülőgép zuhant le az észak-spanyolországi Zaragoza tartományban. Akkor 18-an vesztették életüket.