Viccekre tanítja a Microsoft a Cortanát

2015.08.05. 08:55

– Cortana, szereted a kutyákat?
– Szeretem a jó kutyákat. Jó kutya, okos kutya, cuki szőrös kiskutya, ül!

– ilyen válaszokkal készül Cortana, a Microsoft digitális személyi asszisztense a hozzá intézett, kevésbé létfontosságú kérdésekre.

Jonathan Foster vezeti azt az írókból, költőkből, forgatókönyvírókból és újságírókból álló csapatot, amely a Cortana személyiségéért felel. Ez akkor nyilvánul meg, ha a felhasználó nem olyan száraz tényekre kíváncsi, hogy merre van a legközelebbi benzinkút, hanem olyan csevegő kérdéseket tesz fel, mint hogy "Mi a helyzet?" vagy "Tudsz-e egy jó viccet?". A csapat ugyanúgy összeül reggelente, mint egy szerkesztőség vagy egy szitkom írói, hogy ötleteljenek, és identitással ruházzák fel a géphangot.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi értelme ilyesmivel szöszölni, mikor az ember a valódi barátaival is csetelhet, ha társalogna, az asszisztens meg csak asszisztáljon a hozzá illő komolysággal. Egyrészt azt várják ettől, hogy természetesebbé teszi a kommunikációt, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy ha a felhasználó elkezd csevegni, valójában a rendszer lehetőségeit próbálgatja, vagyis menet közben jobban kiismeri, mire is képes a Cortana – márpedig a Microsoft szerint elég sokra, így szeretnék ezt minél hatékonyabban be is mutatni. 

Az emberek úgy érzik, jobban urai a helyzetnek, ha a technológiát személyiséggel ruházzák fel. Ezt a komfortzónát akarjuk mi megnyitni a számukra

– mondta Foster.

A feladat fontos része volt ugyanakkor, hogy viszonylag pontosan körülhatárolható legyen ez a személyiség, ellenkező esetben fordítva sülhet el a dolog, mert az emberek inkább ijesztőnek vagy furának találnák, ha nem lenne rendesen definiálva. Ezért ügyeltek rá, hogy tisztában legyen a maga gépiségével, és tudja például, hogy nincs szüksége ételre, vagy hogy árt neki a folyadék

Cortana eleinte húsz viccet tudott, azóta jelentősen bővült a repertoár, a tudományos viccektől a direkt rossz vicceken át a rejtett kis érdekességekig (Easter egg) mindenfélét tud. Vannak olyan kérdések, amikkel Cortanának tilos viccelnie, ilyen például a személyes adatok biztonsága. Persze érthető, hogy ezzel a Microsoft nem szívesen viccelődne, hiszen lenne mit számon kérni rajtuk a témában. Készültek viszont olyan érzékeny témákra is, mint mikor a felhasználó valamilyen furcsa okból éppen a telefonjával szeretne a nemi orientációjáról beszélgetni:

– Meleg vagyok.
– Cool, én meg mesterséges intelligencia.

Cortana a múlt héten megjelent Windows 10 alapértelmezett keresőjévé vált, és hamarosan érkezik Androidra és iOS-re is, úgyhogy egyre több felhasználó humorát kell eltalálnia a csapatnak. Ezt egyébként az is segíti, hogy az egyes piacokra az adott országból származó írót is bevonnak a munkába.

Persze nem csak a Microsoft rejt el vicces válaszokat a személyi asszisztensébe, például az Apple Sirije is leolt, ha butaságot kérdezünk tőle.  • Hírek
  • Árfolyam