Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Figyeli az agyunkat az algoritmus, és csak akkor zavar, ha ráérünk

2015.08.07. 15:10

Előfordult - BEEP - szóval előfordult már önnel is, hogy - RING - tehát hogy próbált valamire koncentrálni, de a különféle értesítési hangok folyton elvonták a figyelmét? Mikor például olvasás közben ránézünk a csetre, azt hisszük multitaskingolunk, pedig inkább csak ugrál a figyelmünk több feladat között. Ez pedig valójában csak az emberek nagyon kicsi részének megy tényleg jól, ami az olvasás példájánál csak zavaró, de mondjuk autóvezetésnél akár veszélyes is lehet.

A Tufts Egyetem kutatói ezt a problémát szeretnék megoldani egy olyan rendszerrel, amely érzékeli a felhasználó agyhullámait, és ha úgy látja, hogy épp el vagyunk foglalva valamivel, elnémítja az eszközeink értesítési hangjait, hogy ne zavarjanak meg a koncentrációban.

A rendszer neve Phylter, és funkcionális közeli infravörös spektroszkópiát használ, amely az egyes területek véráramlásából alkot képet az agyi aktivitásról. Ehhez egy kis monitort kell a homlokra erősíteni, amely fénysugarakkal bombázza az agyat, és méri ezek visszaverődését. Az így összegyűjtött adatot dolgozza fel az algoritmus, hogy eldöntse, zavarhat-e.

A rendszert arra is meg lehet tanítani, hogy személyre szabottan tudja, az adott felhasználót mikor kell békénhagyni. A kutatás során a tesztalanyokra Google Glasst adtak, az okosszemüveget összekötötték a Phylterrel, és videojátékokat játsszattak velük, közben pedig elárasztották őket értesítésekkel. Ők mindegyiknél eldöntötték, van-e olyan fontos, h megálljanak miatta, vagy ráér később is foglalkozni vele.