Ez a poszt a következő Percről percre része:

Windows 10-re frissít az Index

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az operációs rendszerek frissítése soha sem tartozott a vállalati rendszergazdák kedvenc műveletei közé, és nemcsak mert ki kell mozdulni az alkatrészhegyek mögül, hanem még a nyivákoló egységsugarú júzerekkel is meg kell küzdeni. Tény, hogy a művelet során drámai hibák is előfordulhatnak, elég egy bad sector vagy egy hibás driver, hogy két Windows közt a partíciós tábla alá essünk. 

    Amikor kiderült, hogy az Index gépeit is átállítjuk Windows 10-re, amennyit csak lehet, elég lanyha volt az érdeklődés. De miért lett volna nagyobb? Még ha nem is történik semmilyen szoftveres vagy hardveres hiba, mindenki tudja, hogy a legapróbb változások is rengeteg nyűggel járnak.

    Olvassa tovább a cikket >>>>>>

  • Jacob Aaronson alaposan felkészült a Windows 10-re, fogott egy gépet, feltett rá egy ősrégi Windows 1-et, és arról szépen lépésről lépésre rátelepítette az összes verziót egészen a 8-asig. A frissítési út egész pontosan a következő volt: Windows 1.01 -> Windows 2.03 -> Windows 3.0 -> Windows 3.1 -> Windows 95 -> Windows 98 -> Windows Me -> Windows XP -> Windows Vista -> Windows 7 -> Windows 8.1. Ha nem hiszi, itt a videó az egész mókáról (a négyszeresére gyorsítva, hogy ne legyen nagyon hosszú és unalmas):

    A szerencsés gép a nagy frissítés-ralli alatt egyébként egy Asus EEE PC 1005HA netbook volt.

  • Otthon is ezt használom, gyorsabb lett tőle a gép, és nagyon tetszik ez az összehasonlító fícsör, amikor egy gombnyomásra egymás mellé ugranak az ablakok

    - nyilatkozta a Klág Dávid kollégám. Erről beszélt:

    De a legjobb az, hogy végre van a Windowsban kereső! - tette hozzá, és gyorsan leoltottam, hogy ez már az előző rendszerén, a Windows 7 startmenüjében is benne volt.

    Oké, de most sokkal egyértelműbb, mert ott van egy nagyító!

  • Miért is ne tennénk ilyet, ha jó a hardver, és az Apple is maximális segítséget nyújt nekünk ebben? Ide kattintva olvassa el részletesen a tapasztalatainkat.

  • Otthon már feltelepült a Windows 10, gyanúsan sokáig tartott a procedúra, és igazából csak annyi eredményét láttam eddig, hogy lassabban áll fel a rendszer, mint előtte a Windows 7, plusz a Chromecasten streamelt filmek néha idegesítően beszaggatnak. Ami persze lehet hogy nem a Windows 10 hibája, de oloyan nagyon ez sem vigasztal. A rendszergazdáink szerint a céges gépre egy óra alatt feltelepül majd a cucc, hát, ssd ide vagy oda, hiszem, ha látom. Addig is túlékőkészletet vetek be, és megkísérlek egy bluetooth-os billentyűzettel felpimpelt Nexus 9 tableten dolgozni. Közben fél szemmel azért figyelem a gépet, hátha felbukkan a máris legendás "Valami történt" hibaüzenet.

  • De hogy!!!

    Microsoft Windows 1.0 with Steve Ballmer (1986)

    Aránylag élénk a fantáziám, de akkor is nehezemre esik elképzelni, hogy ez tényleg tévében ment 1985-ben. Sajnos az utód, Satya Nadella nem vállalta be a legendás szpot remake-jét. :(((

  • Telefonra azért választottam Windowst, mert az Apple-t túlárazottnak, az Androidot pedig szarnak tartottam, de számítógépen szó sincs ilyen elvekről:

    azért volt mindig Windowsom, mert az van rajta és kész.

    - magyarázta Fekő Ádám kollégám a Velvetből. 

    „A földön ülve sírok, ha nincs ott a bal alsó sarokban a start menü, vagy ha nem működik a ctrl+c, ctrl+v kombináció, aminek az egyetemi pályafutásom komoly részét is köszönhettem. Mivel komoly tudást igénybe vevő munkára soha nem használtam, ezért igazából annyi teljesítményt várok el, hogy működjön a Paint, lehessne rá letölteni böngészőt, és ne fagyjon le, bár nagyritkán még az is belefér, hiszen nyilván Windows.”

    Büszkén mondhatom, hogy pontosan azt a felejthetelten élményt adja, amit a Windows 95,

    tehát szuperül tudok rajta internetezni, letölthetek vele dolgokat, és még akkor sem fagyott le, ha tényleg nagyon sok ablak volt nyitva. Ennél többet én igazán nem várok el egy operációs rendszertől, bár kiemelném, hogy nagyon tetszik, hogy már a start menüben is ott vannak a telefonokon régóta látott csempék, ugyanis imádom a csempéket.

  • 40, azaz negyven perc alatt végzett is a telepítő, ami az otthoni, 2-3 órás procedúra után minimum meglepő. Az események rekonstruálása aztán persze rávezetett, hogy mi a különbség oka: a szerkesztőségi gép egy pendrive-ról kapta a jó pár gigás install csomagot, az otthoni meg akkor töltötte le a netről az egészet.

    Mindenesetre alig fényképeztem le az indokolatlanul koszos monitoron a "Lazítson!" feliratot, kicsit molyoltam a tablet meg a billentyűzet bluetooth-párosításával, reggeliztem, és már kész is volt. Megmaradtak a régi jelszavaim, az asztalra ízléses káoszban feldobált ikonok és fájlok, még a Chrome-ban megnyitott ablakok is.

  • Nagyon érdekelt a Windows 8, ezért a gyári Windows 7 helyére feltelepítettem a kalózváltozatot, azt használom évek óta. Most akkor le kell törölnöm az egészet, ha Windows 10-et akarok?

    - jött oda hozzám egy inkognitót kérő képszerkesztő, és igazából már tudta a választ. Jól megszivatta magát, muszáj lesz külső tárhelyre menteni több száz gigabájtnyi fotót, törölni a lewarezolt Windows 8-at, visszatelepíteni a Windows 7-et, vagyis órákon át dekkolni a kijelző előtt, mert a Windows 10 csak legális verzióra települ fel.

  • Tudok neked írni ilyen kamu progress programokat, ha gondolod, hasonlíthat a Windows Update-re is, amikor lazítani szeretnél kicsit. Mint régen az SNCS 1.0, azaz a Semmit Nem Csinal 1.0, amivel havernak megnyertük a szakdolgozatát, ennyire volt idő, a tanárúr meg megette.

    -írja egy programozó haverom cseten, és ha kicsit élelmesebbek lennénk, holnap startupot alapítanénk az ötletre, két hét múlva ránk borítanák a befektetők a világ pénzét, karácsonyra tőzsdére mennénk, és az lenne a legnagyobb problémánk, hogy melyik szigetet vásároljuk meg a Karib-tengeren.

  • A Microsoft a kényelmünkre hivatkozva egy rakás adatot begyűjt a Windows 10-en, követő sütikkel nyújt nekünk személyre szabott reklámokat. Ez rémálom? Így tehet ellene, ha félti a magánszféráját.

  • Most már tudom, hogy Bolcsó Dani kollégám miért ült a falhoz, hogy senki se lássa a monitorját:

    Megnéztem a pasziánszt, és egyáltalán nem is zavarók benne a reklámok

    Közben úgy pörgette maga előtt a virtuális asztalokat, mint aki egész életében a Ctrl-Win-iránygombok nyomkodását gyakorolta. „A Windows 7-re is telepíteni lehetett virtuális asztalokat kezelő appot, de az buta volt és béna.”

    Az Edge böngészőben minden lefagyogatott, a nyitva maradt Facebookra nem frissített rá, a böngészőfülek rendezgetése akadozott. Viszont nagyon jól működik a Start menü és az értesítési sáv, ahol minden alkalmazás értesítése megjelenik, mint a mobilokon. Itt egy OneNote jegyzetet is egyetlen gombnyomással megnyithatunk.

  • Találtunk az egyik fiók mélyén egy öreg, a típusa alapján nagyjából 6-7 éves HP laptopot, és természetesen erre is gond nélkül felment a Windows 10. Ezt hajdanán a Windows Vista és Windos 7 tesztekhez használtuk, csak azóta kissé megfáradt az anyagában, és úgy kerreg a merevlemeze, mintha beleszórtak volna egy marék homokot.

    De ez még semmi!

    A titokzatos eredetű táskából karvastagságú, de még működőképes laptop került elő, cserélhető lemezmeghajtókkal, köztük egy

    3,5"-os floppy-val.

    A 18 éven aluliak ne nézzenek ide, mert borzasztó látvány.

    Egyébként fél gigabájt RAM-on és egy Windows 10 licenc árán múlott, hogy erre is fel lehessen tenni a modern oprendszert.

  • Az a tapasztalatom, hogy a Windows jól elfut hibás hardveren is, legfeljebb néha egy kicsit furcsán viselkedik. Már a Windows XP is képes volt olyan gépen futni, aminek a RAM-moduljait már rég ki kellett volna hajítani, és csak abból lehetett sejteni a hibát, hogy állandóan magától újraindult a gép. A Windows 10 telepítésénél sokkal egyértelműbb volt a helyzet.

    Egy gépünk kiesett, mert hibát találtunk a merevlemezén

    - mondta a rendszergazdánk, hozzátéve, hogy ez a probléma teljesen megakadályozta a telepítő indulását. Az átállással így sem lesz gond, de a tanulságot megjegyeztük: tesztelni kell a hardvereket, mielőtt az ember lecseréli az oprendszerét.

  • Chandler egy órán keresztül mutogatja Rachelnek, hogy mire jó az új operációs rendszer, és bár a Jóbarátok a népszerűsége csúcsán volt 1995 tájékán, nem hiszem, hogy élő ember végignézte az egészet. A világ azóta annyit fejlődött, hogy ma a Big Bang Theory a legnépszerűbb sitcom, ott pedig nyilván Linuxot használ az összes szereplő.

  • Az mondtam már, hogy milyen zűröket okoz a vírusirtónk?

    - húzott félre a folyosón az Index rendszergazdája, aki hetek óta a Windows 10-et teszteli a gépeinken. A vírusirtónk - esetünkben egy ESET - nagy része volt volt hajlandó távmenedzsment-konzolról frissülni a legújabb, Windows 10-kompatibilis verzióra. A megoldás elég körülményes volt. Csökkentett módban, rendszergazdaként kellett belépni az érintett gépekre, majd az írmagját is kitörölni a korábbi verziónak. Ehhez vannak eltávolító eszközök, de a regisztrációs adatbázisban is ki kell törölni dolgokat, hogy a régi ESET helyére felkerüljön az új.

  • Az elsők között update-eltem a Lenovo Thinkpademet, majd tovább dolgoztam, és tényleg nem vettem észre semmi különbséget. Arra, hogy valami mégiscsak történt, egy légy hívta fel a figyelmemet.

    Miközben azon morfondíroztam, hogy a Win10 tényleg ennyire semmilyen-e, ez a rovar ráröpült a gépemre. És megvilágosodtam, hiszen tudják, 5 milliárd légy nem tévedhet, akkor ez sem!

  • A Windows 10 egyik fontos újítása a rendszerszinten támogatott biometrikus azonosítás. Kipróbáltuk a háromdimenziós arcletapogatásra épülő beléptetést. 

  • Eddig igazából meg sem néztem, milyen videókártya van a szerkesztőségi gépemben, mert nem érdekelt, de a Windows 10 telepítése után kénytelen voltam, mert az ablakok elég döcögősen vánszorognak a képernyőn.

    A windows+tab billentyűzetgombinációra például meg tudnám számolni, hány frame-ben ugrik össze a képernyőm, hogy a megnyitott ablakokat mutassa ezen a képernyőn:

    Az alaplapi kártyám egy Intel HD 2000, ami 2011-ben jelent meg a Sandy Bridge i5-ös processzorokkal, tehát 4 éves technika. Annyira nem is öreg, mint azt a Windows10-es teljesítményéből gondoltam. Viszont elég gyakori lehet a hasonló grafikus vezérlő az irodai gépekben és alsókategóriás laptopokban. Erre mindenképp figyeljenek a váltás előtt.

    Mondjuk, a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy két monitort használok vele 1920x felbontáson, de hát akkor is. Eddig jó volt, és erről lemondani sem szeretnék a Windows10 miatt.

  • Az Apple OS X rendszerén a Parallels az egyik legnépszerűbb virtuális gép, olyan extra funkciókkal, mint a windowsos és a maces alkalmazások egy felületen történő futtatása. A múlt héten kiadott Parallels 11 már teljes mértékben támogatja a Windows 10-et. Beleértve a Cortana hangvezérelt asszisztenst is, ami azt jelenti, hogy a Mac géphez beszélve tudunk webkeresést indítani.

    Sajnálatunkra a Cortana csak angolul működik, de ezen a nyelven elég jól megérti, ha be akarunk valamit jegyezni a naptárunkba, vagy ha az időjárás felől érdeklődünk.

    A Parallels alapára 80 dollár, de az előző két verzió tulajdonosai 50-ért megkapják a frissítést. A Mac Pro verzió, ami kihasználja a csúcskategóriásgép erejét, évente 100 dollárba kerül, de korábbi verzióról frissítve évi 50 dollárral is megelégszik a szoftver fejlesztője.

    Tesztünkben meggyőződtünk arról, hogy az OS X-en futtatot Windowshoz elég izmos hardver kell, és jó sok memória. Az erőforrások elosztásával is óvatosan kell bánni, mert ha túl sok RAM-ot, processzormagot és grafikus memóriát adunk a virtuális gépnek, akkor akadozni kezd alatta az OS X, és a végén még a Tevékenységfigyelőt sem tudjuk megnyitni, hogy ellenőrizzük, mi terheli le a gépet.

    Az biztos, hogy aki a Pasziánsznál bonyolultabb dolgokkal akar játszani a Windowson, inkább telepítse azt külön partícióra, mert a virtuális gép nem éppen erre lett kitalálva.

  • Ahogyan az Apple-nél Sirit, úgy a microsoftos digitális személyi asszisztenst is felkészítették arra, hogy a felhasználók leginkább hülyeségeket fognak kérdezgetni tőle.

  • Le is törlöm az Explorert, hogy ne legyen itt

    – mondta Anita, amikor a lapindító értekezlet után visszaült a frissített gépéhez, és egy laza mozdulattal levette a vadiúj Edge böngésző ikonját a tálcáról. Azzal vigasztaltam, hogy a szerkesztőségi rendszerünk egyelőre nem működik jól az Edge alatt.

    Nem látok semmiféle különbséget, csak a monitor felbontása volt rosszul beállítva, és csak amiatt vagyok szomorú, hogy eltűnt a háttérképem.

    Az Edge-nek azért hasonlít annyira az ikonja az Explorerére, mert a Microsoft fontosabb piacain, például az USA-ban és Japánban még elég sokan használják a Windows gyári brózerét. Így nagyobb az esélye, hogy az Edge-et is sokan kipróbálják.

  • És használják is? 

    Az otthoni gépemen is Windows10-et használok már egy ideje (előtte a megjelenéssel váltottam 8-asra, tehát egészen up-to-date vagyok), és hónapról hónapra megnézem néha a Windows áruházat is, hátha találok benne bármilyen alkalmazást, amit használnék az asztali gépemen is.

    De egyszerűen nincs ilyen.

    Leszedhetnék egy időjárásalkalmazást, egy órát, egy térképet vagy valamelyik közösségi szolgáltatás appját (rendre ezek szerepelnek elöl az áruház toplistáin), de miért használnám bármelyiket a PC-men? Az áruházat böngészve mindig 'ez csak ittmaradt a tablet verzióból, bocsi' érzésem van, és ezen nem tudok túllépni.

    A szerkesztőségi gépem viszont kap egy pirospontot: nem kell rendszergazdának lenni az áruházi appok telepítéséhez.

  • Itt például egy bácsi update-el nagyban.

  • A rankings.hu mérései alapján augusztus 16-án 4,5 százalékon állt a Windows 10 részesedése, azaz hazánkban már több mint százezren telepítették az operációs rendszert. Ezen az arányon az Index.hu pár tucat frissített gépe nem változtat, de a terjedés így is lendületes, hétről hétre egy-másfél százlékkal erősödött a 10-es verzió.

    A számítások elvégzéséhez kivettük a statisztikából a mobilos oprendszereket, hiszen a Windows 10 mobilos változata még nem jelent meg, és fölösleges összemérni a rendszert az iOS-szel és az Androiddal. Magyarországon körülbelül 2,5 millió pc van.

    A közösségi médiában is előkerül a Windows 10, és a magyar netezők főleg a frissítésről, az ingyenességről és a driverekről beszélnek. Az utóbbinál jót és rosszat is mondanak a Windows 10-ről. Ami egyáltalán nem meglepő, mégiscsak egy Windowsról van szó, ezernyi különféle driverrel.

  • Ezt most csak úgy itt hagyom, minden idők legviccesebb microsoftos videója 2008-ból, hatalmas adag öniróniával, és annyi világsztárral, ami egyébként legfeljebb egy Oscar-gálán jön össze. 

    Bill Gates' Farewell - Microsoft at CES 2008
  • Tavaly már bemutattam azokat az olcsó kínai tableteket, amin a Microsoft szélesebb körben elérhetővé tette a Windowst, elég komoly kompromisszumokkal. Ezekben a gépekben olcsó és gyenge Intel Atom processzor van, és nagyon minimális tárhely. Miután feltelepítettem az Office 365-öt, ami a tablet ingyenes tartozéka volt, alig maradt néhány száz megabájtnyi hely a gépen.

    Kicsit aggódtam is, hogyan fog így felmenni a Windows 10 a gépre, hiszen a telepítő több gigabájtos. Nem volt alaptalan a félelmem. Megpróbáltam feltelepíteni a tesztelőknek kiadott Preview verziót .iso lemezképfájlból, de bárhogyan is futottam neki - teljes gyári helyreállítás után, a hibernáció kikapcsolásával, lehekkelve fontkészleteket, appokat és rendszerösszetevőket -, a Windows 10 mindig egy kicsivel több helyet kért, mint amennyit adni tudtam neki.

    Végül, amikor megjelent a Tálcán lévő Windows-logó, és felajánlotta a frissítés telepítését, az update kétszer belefagyott a folyamatba, én meg feldobtam a gépet a könyvespolcra, hogy hagyjon békén, éppen nem értem rá, hogy a hülyeségével foglalkozzak.

    Két nap múlva elővettem megint, és majd leesett az állam, mert amíg a tablet a polcon pihent, a Windows 10 telepítője lefutott, és már a belépéshez kért adatokat. A legjobb az egészben, hogy a rendszerfrissítés után sokkal több szabad hely maradt, és a Windows 10-ben már arra is van lehetőség, hogy az utólag telepített appok, a képeink, videóink és doksijaink alapértelmezett módon ne a belső tárhelyre legyenek elmentve, hanem egy microSD memóiakártyára.

    A Windows 10 megmentette a Microsoft és a kínai gyártók becsületét, és használhatóbbá tette ezt a filléres hardvert.

  • Ma például három dolgot csinálok egyszerre, aminek legtöbbször az az eredménye, hogy belefulladok az egy képernyőn megnyitott 50-60 böngészőablakba, hiába van két monitorom.

    Ezzel segít leszámolni a virtuális asztal 1-2-3, mert így 6 monitorom lehet 3 virtuális gépen.

    Az 1-es asztalon egy szupertitkos Indexes projekt képanyagán dolgozok. Itt csak egy Photoshop van nyitva, és csak az ehhez kapcsolódó oldalak a böngészőben.

    A 2-es asztalon csak a napi/szerkesztőségi munka ablakai vannak megnyitva.

    A 3-as asztalon csak a közösségi dolgaim. Facebook, Tumblr, Instagram, satöbbi.

    Így egyik sem foglalja a helyet a másik elől, és ha épp a 2-es asztalon turkálok, de meghallom, hogy Stöki jön át a másik teremből baszogatni, hogy haladok-e, egy Windows+Tab gombbal átváltok az 1-es asztalra, és őszinte szemekkel mondhatom neki, hogy épp azon dolgozom.

  • Szerintem erősen túlhype-olt ez az egész Windows 10. Semmi forradalmi nincs benne, nagyítóval keresni a változást, pedig egyébként lenne mit javítani.

    A leglátványosabb és legmerészebb újdonság az volt, hogy a frissítéssel eltűntette a beállított háttérképemet, és egy unalmas gyári kék ablakot rakott be helyette.

    Ez elég pimasz húzás.

    Egyébként üdvözlendő, hogy a csempéket kevésbé erőltetik, mint régen, és hogy végre kezd jobban működni a keresőjük. Plusz a jobb szélén a sávot is újragondolták, és ott lehet most egyszerűen ki-be kapcsolgatni a wifit, bluetooth-t, meg a fényerőt. Apropó fényerő: irtó idegesítő az az alapbeállítás, hogy hiába állítom 100%-ra a fényerőt, időnként a windows okosabbnak érzi magát, és nem engedi rá a maximumot. Ehhez külön google-öznöm kellett, hogy rájöjjek a megoldásra.

    Az olyan beépített fícsörökre, amire büszkék még, mint A OneDrive, OneNote meg Edge, igazából semmi szükségem nincs: nálam ugyanezeket tökéletesen helyettesíti a Google Drive, az Evernote és a Chrome, szóval ezek az "újdonságok" sem raknak hozzá az élményemhez.

    Az oprendszernek csak az lenne a feladata, hogy minél inkább kézresimuljon, minél kevésbé akadályozzon a munkában. Várom a Windows 11-et, hátha még jobb lesz.

  • Egy Reddit-felhasználótól érkezett:

    Cortana és a Windows 10 miatt végre úgy tudok a Pornhubon nézelődni, hogy közben mind a két kezem szabad. Ez mindent megváltoztat.

    Ezzel nem nagyon tudunk, és az igazat megvallva nem is szeretnénk vitába szállni.