Gerzson
-3 °C
2 °C

Agyafúrt Sony: butának tűnő okosóra jöhet

2015.08.31. 11:42

Az okosórákkal szembeni legfőbb érv (már azon túl, hogy miért váltanánk ki a mobiltelefont azzal az órával, amit kiváltottunk a mobiltelefonnal), hogy ha nem is csúnyák, de legalábbis nem minden alkalomra viselhetők, mert a digitális kijelző, és úgy általában a kijelző alakja miatt alkalmi viseletként, kiegészítőként nem gondolhatunk rájuk.

A Sony (és a Citizen) most bejelentett egy új projektet, méghozzá a cég saját, közösségi finanszírozásos portálján, a First Flighton. A Wena nevű óra első ránézésre teljesen hagyományos, analóg kijelzős óra, számlappal, mutatókkal. Az okos részt a fejlesztők a szíjba és a csatba rejtették, ott kapnak helyet a telefonnal tartott kapcsolatért, a mozgásérzékelésért és az egyéb funkciókért felelős alkatrészek. Kijelző híján a telefon rezgésekkel és ledes fényekkel jelzi, ha valami mondanivalója van, főleg a vele együtt használt telefon kijelzőjén keresztül kommunikál (már azon túl, hogy az időt viszont folyamatosan mutatja).

Nehéz elmenni szó nélkül amellett, hogy az óra tipikus Sony-ötlet: egy okosóra, amelynek nincs az okosfunkciókat támogató felülete, ráadásul csak Japánban ismert, érintés nélküli platformot támogat, mindezt úgy, hogy csak iOS-es mobillal működik együtt, a Sony sajátmárkás Xperia-készülékeivel nem.

A kampány során 83 ezer dollárt, vagyis kicsit több mint 23 millió forintot akarnak összegyűjteni hatvan nap alatt. Nem tűnik lehetetlennek a dolog, a cikk írásakor az összeg majdnem kétharmadát már bedobták az emberek a közösbe.