A Facebook a mobilunkra hozná a virtuális valóságot

2015.09.14. 17:41

A Facebook egy önálló videokészítő appon dolgozik a Wall Street Journal értesülése szerint. Az app támogatná a 360 fokos videókat, amelyekben a nézők a telefonjuk megdöntésével tudnának nézőpontot váltogatni.

A terv beleillik a Facebook virtuális valósággal (VR) kapcsolatos elképzeléseibe. A cég az Oculus VR tavalyi felvásárlásával szállt be nyíltan a VR-versenybe, azóta Mark Zuckerberg vezérigazgató el is mondta, hogy ezt tartja a következő nagy dobásnak. A most kiszivárgott fejlesztés közvetlen előzménye pedig, hogy idén márciusban Zuckerberg bejelentette, hogy a Facebook hírfolyama támogatni fogja az 360 fokos videókat, amelyekben a felhasználók szabadon mozoghatnak a különböző nézőpontok között.

Bár az Oculur Rift nevű nagyreményű VR-sisak végleges változata a tervek szerint már jövőre megérkezik, várhatóan inkább a geekek és a gamerek között lesz majd népszerű első körben, a Zuckerberg által vizionált virtuális meccslátogatás és doktori rendelés még odébb lesz. A mobilappal a folyamat felgyorsulna, hiszen nem kellene költséges új hardverre beruházni, így nagyságrendekkel több emberhez juthatna el a technológia.

Az persze kérdés, hogy így mi értelme lenne,

hiszen a telefonra butítással épp az az immerzív élmény veszne el, amely a technológia sajátja, és egyszer használatos videós trükké redukálná a virtuális valóságot. Arra viszont még így is jó lehet, hogy az elgondolást szélesebb körben is bevezesse a köztudatba, és többek kezdjenek majd érdeklődni a valódi VR iránt.

A többi nagy techcég is tapogatózik már a VR irányába. Fejlesztés alatt áll a Samsung és az Oculus együttműködésében készülő Gear VR és a Sony Project Morpheus néven futó saját sisakja is. A Google is azt keresi, hogyan vihetné el több emberhez a technológiát, de ők a kartonpapírból hajtogatható Cardboarddal inkább abba az irányba mentek el, hogy minél olcsóbb "sisakot" tegyenek elérhetővé. A Facebook új appjához talán az azóta elkaszált Amazon Fire Phone egyik újítása, a Dynamic Perspective állt legközelebb, amely szintén több kamerát használt, és a telefon megdöntésével lehetett a virtuális kamera pozícióján változtatni. De ezt is – akárcsak a Facebookét – inkább lehetne "intenzív mélységi 3d videónak" vagy valami hasonlónak nevezni, mint VR-nak.

A fejlesztés még korai fázisban tart, de az elképzelések szerint Androidra és iOS-re is elkészülne az app.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM