Vencel
13 °C
23 °C

Már 1500 Steam játék fut a Linuxon

2015.09.21. 12:49

A Valve 2013-ban jelentette be, hogy Linuxon is elérhető lesz a digitális játékterjesztő platformjuk, a Steam. Idén februárban már ezer játékot lehetett futtatni a linuxos Steamen, de mostanra újabb mérföldkőhöz érkeztek: már 1500 játék közül választhatunk.

Kicsit viccesnek érzem, hogy idejövök közétek arról beszélni, hogy a Linux és a nyílt forráskód lesz a játékok jövője. Mintha elmennék Rómába, hogy a katolicizmusról oktassam ki a pápát.

– mondta Gabe Newell, a Valve vezérigazgatója a 2013-as LinuxConon, néhány hónappal azután, hogy a cég bejelentette: Linux alatt is futni fognak a Steamen elérhető játékok.

Linuxon már korábban is lehetett játékokat futtatni, de a Valve támogatása mindenképpen nagy előrelépés volt. Azóta bejelentették a Steam Machine-t is, ami egy játékkonzolként működő számítógép, kimondottan a Steam játékkínálatának futtatására tervezve. A Steam Machine-hez a Valve a Linuxot választotta operációs rendszernek.

Az 1500 játék a konkurens platformokhoz viszonyítva nem tűnik soknak – Windows alatt 6464, OS X alatt 2323 steames játék futtatható –, de a rövid idő alatt elért növekedés azt mutatja, hogy a kezdeményezés sikeres volt. Idén nyáron jelent meg a Steam első, Linuxon debütáló játéka, a Don't Be Patchman is.

Ugyanakkor a Linux még mindig nem tökéletes játékplatform. A felhasználók sokat panaszkodnak a szükséges driverek hiányára, és a Linux piaci részesedése is kicsi ahhoz, hogy a fejlesztők túl sok energiát fektessenek az átiratok elkészítésébe.