Az önvezető autók eltörlik a közlekedési baleseteket

2015.09.30. 08:57

Az önvezető autók egyelőre mindenféle különösebb számítás nélkül is biztonságosabbnak tűnnek, mint a sima, emberes vezetés: a Google több éve tesztel, eddig alig volt balesete, azokat sem ő okozta. Az Atlantic számításai szerint viszont ez a találmány lehet a legnagyobb egészségügyi fejlesztés a 21. században.

Az automata autók csak az Amerikai Egyesült Államokban 300 ezer életet menthetnek meg egyetlen évtized alatt. A számításaikat a McKinsey & Co. tanácsadócég kutatására alapozzák, akik szerint az évszázad közepére megszabadulhatunk a közúti balesetektől.

A cég szerint az autóbaleseteknek ma hatalmas hatásuk van az amerikai gazdaságra. Minden ebben meghalt emberre jut nyolc kórházba került, és 100 sürgősségire. A közúti balesetek éves költsége 2012-ben számításai kszerint 212 milliárd dollár volt. Ha átvennék a hatalmat az önvezető autók, a cég szerint ezen 90 százalékot lehetne spórolni.

Valószínűleg az önvezető autók megjelenésének olyan hatása lesz a közegészségre, mint anno a védőoltásoknak és a dohányzás-ellenes kampányoknak.

Ráadásul, mivel nem kell majd vezetni, az utazással töltött időben akár pihenni vagy dolgozni is lehet, az így megspórolt idő globálisan egymilliárd órát jelenthet, ami további gazdasági növekedéssel jár.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport