Judit
3 °C
7 °C

Megérkezett az OS X El Capitan

2015.10.01. 13:01

Újabb ingyenes frissítést adott ki az Apple a kizárólag Mac gépeken futtatható OS X operációs rendszerhez. Szerda este óta elérhető az App Store-ban a körülbelül 6 gigabájtos telepítő. A korábban kiadott béta változataival hónapok óta tesztelhető El Capitan kijavítja az előző verzió néhány kellemetlen hibáját, és eközben lemásolja a rivális Microsoft Windows néhány praktikus megoldását is.

Frissítés: Az update lefuttatása előtt érdemes körülnézni a fórumokon, mert néhány szoftver nem fut, vagy esetleg lefagy az új rendszeren. A felhasználók folyamatosan töltik a listát a tapasztalataikkal.

Az előző verzió, a Yosemite pocsékul kezelte a wifit, ezt a szerkesztőség tagjai túl jól tudják. Az Apple visszaállította a wifikezelő rendszer egyik korábbi verzióját, amit még nem cseszett el - mi a bétával is azt tapasztaltuk, hogy stabilabb a kapcsolat. A grafikus felület is kapott tuningot. Most a Metal néven futó rendszer hajtja meg a rendszerszintű grafikus műveleteket, vagyis ez felgyorsítja az ablakok animációját. Az Apple azt állítja, hogy a pdf-eket négyszer gyorsabban rajzolja ki a Metal, ami tök jól hangzik, de nem fogjuk stopperrel lemérni, hogy ez igaz-e. A Metalt a játékfejlesztők is ki tudják használni. 

Az Apple nagyon szeretné egetrengető újdonságként eladni, hogy a teljes kijelzős nézetben egymás mellé tehetünk két ablakot, de aki nem egy nejlonzacskóban élte le az elmúlt évtizedet, az jól tudja, hogy a Windowsban ez már jó rég benne van. A Windows 10-ben ez sokkal kifinomultabban működik, mint az El Capitanban, mert a Microsoft négy részre engedi felosztani a kijelzőt, nem csak kettőre, mint az Apple. Az El Capitan még igényelne némi finomhangolást, mert a Jegyzet app a kikapcsolhatatlan oldalsó panel miatt gyakorlatilag használhatatlan, ha a kijelző kisebb részét szánjuk neki. Azzal is kiegészíteném a történetet, hogy évek óta van erre egy jó kis eszköz az OS X App Store boltban, a BetterSnapTool, és ez egyéni billentyűparancsokkal is helyére tudja tenni az ablakokat (ezzel kiegészítve az OS X már veri a Windowst).  

A beépített levelezőt is csak egy új gesztus teszi hasznosabbá. Az emaileket olvasottnak vagy olvasatlannak jelölhetünk meg, ha két ujjal jobbra lapozunk a listán, balra lapozva pedig törölni tudunk. A Safari böngészőben annyi változás történt, hogy a leggyakrabban használt lapokat oldalra lehet húzni, hogy csak egy kis négyzetnyi helyet foglaljanak el. Most már a zajongó weboldalakat is pillanatok alatt leleplezi a lap fülén megjelenő hangszóróikon, és odakattintva ezeket el tudjuk némítani. Ezek persze csak az Apple bűvkörében élőknek adhatók el újdonságként, a Google Chrome évek óta rendelkezik ezekkel a képességekkel.

Az azért kimondhatjuk, hogy Apple jól teszi, hogy újfajta gesztusokkal bővíti a rendszerét, mert az OS X alá a saját szabványosított, jó minőségű hardverét rakja, tehát a touchpaden elvégzendő ujjmozdulatok garantáltan jól működnek. A Windowsnál a laptop árától függ, hogy milyen lesz a felhasználói élmény.

Okosított néma szolga

Jelentős változáson ment át a command-szóköz billentyűkombinációval előhívható Spotlight kereső. Eddig mindig a kijelző közepén jelent meg, de mostantól szabadon átméretezhető, és áthelyezhető máshová. Okosabb lett, a fájlnevek és szöveges tartalmak mellett Youtube-videókra, a várható időjárásra vagy sporteredményekre is tudunk keresni. A Spotlight megérti a kerek mondatokban megfogalmazott kérdéseket, és megkérhetjük, hogy keresse elő a múlt héten szerkesztett doksikat.

A jegyzetkészítő app tudása ugyanazzal bővült, mint az iOS 9-en. Elmenthetünk benne térképrészleteket, képeket és rajzokat, és minden tartalmat szinkronban tart az Apple által gyártott eszközökön. Sokkal butább, mint a Microsoft OneNote vagy az Evernote-Skitch páros. Az Apple Notes nem enged rárajzolni az elmentett képre, és eleve csak a telefonokon tudunk firkálni a jegyzetekbe.

Ennyi, csak egy nyíl kell ahhoz, hogy rá tudjunk mutatni a Safari új, kis méretű négyzetekké alakítható füleire.
Ennyi, csak egy nyíl kell ahhoz, hogy rá tudjunk mutatni a Safari új, kis méretű négyzetekké alakítható füleire.

Van még néhány apróbb finomhangolás az interfészen: a gyári térképen tudunk majd tömegközlekedési útvonalakat tervezni, ha az Apple hajlandó lesz bekötni a BKK adatait, a Fotókba be tudnak épülni képszerkesztő appok, hogy egy-két gombnyomással tudjunk szélesebb mosolyt retusálni az arcunkra.  

 Tény, hogy nem ez a legnagyobb frissítése az OS X-nek, de az Apple nem is olyan tempóban dolgozik, mint a Microsoft. Évente kiad egy új verziót, amit a felhasználók teljesen ingyen letölthetnek, különösebb korlátozások és feltételek nélkül.   

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?