Natália
1 °C
7 °C

Megalakult a Nemzeti Kibervédelmi Intézet

2015.10.01. 11:28

Október elsejével megalakul a magyarországi kibervédelmi szervezetrendszert magába foglaló Nemzeti Kibervédelmi Intézet - közölte a Belügyminisztérium (BM). A kormány még 2013 márciusában döntött az ország kiberbiztonsági stratégiájáról, elkészült az információbiztonsági törvény, és felállt a Nemzeti Biztonsági Felügyelet vezetésével a magyar kiberbiztonsági központ. Ezt a központot aztán áprilisban megszüntették, ezzel egy időre széthullott az évek alatt különböző mérőszámok alapján világszínvonalúra felhozott magyar kibervédelem

Épp a múlt heti ITBN kiberbiztonsági konferencián mondta el Frész Ferenc, a központ volt vezetője, hogy az intézmények megszüntetése és az információbiztonsági törvény átírása miatt gondok lehetnek: Magyarország előtt olyan információk maradhatnak titokban, amikhez eddig hozzájutottunk és kulcsfontosságúak voltak a kibervédelmünk felépítésében (nem olyan rég még mi vezettük a NATO kibervédelmi csoportját).

A központ áprilisi megszüntetése óta nem volt koordinálva a magyar kibervédelem, a feladatok a támadással és elhárítással egyszerre is foglalkozó titkosszolgálatok alá kerültek, ami nem a legjobb megoldást. A koordináció hiányát pótolhatja a most megalakult Nemzeti Kibervédelmi Központ. 

Az új intézet magába foglalja  a Kormányzati Eseménykezelő Központot, a Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóságot, ez a BM szerint koordináltabb, hatékonyabb feladat-végrehajtást és információáramlást tesz lehetővé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?