Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Megalakult a Nemzeti Kibervédelmi Intézet

2015.10.01. 11:28

Október elsejével megalakul a magyarországi kibervédelmi szervezetrendszert magába foglaló Nemzeti Kibervédelmi Intézet - közölte a Belügyminisztérium (BM). A kormány még 2013 márciusában döntött az ország kiberbiztonsági stratégiájáról, elkészült az információbiztonsági törvény, és felállt a Nemzeti Biztonsági Felügyelet vezetésével a magyar kiberbiztonsági központ. Ezt a központot aztán áprilisban megszüntették, ezzel egy időre széthullott az évek alatt különböző mérőszámok alapján világszínvonalúra felhozott magyar kibervédelem

Épp a múlt heti ITBN kiberbiztonsági konferencián mondta el Frész Ferenc, a központ volt vezetője, hogy az intézmények megszüntetése és az információbiztonsági törvény átírása miatt gondok lehetnek: Magyarország előtt olyan információk maradhatnak titokban, amikhez eddig hozzájutottunk és kulcsfontosságúak voltak a kibervédelmünk felépítésében (nem olyan rég még mi vezettük a NATO kibervédelmi csoportját).

A központ áprilisi megszüntetése óta nem volt koordinálva a magyar kibervédelem, a feladatok a támadással és elhárítással egyszerre is foglalkozó titkosszolgálatok alá kerültek, ami nem a legjobb megoldást. A koordináció hiányát pótolhatja a most megalakult Nemzeti Kibervédelmi Központ. 

Az új intézet magába foglalja  a Kormányzati Eseménykezelő Központot, a Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóságot, ez a BM szerint koordináltabb, hatékonyabb feladat-végrehajtást és információáramlást tesz lehetővé.