Jolán
2 °C
4 °C

A Lenovo feltalálta az időgépet

2015.10.12. 09:56

Böngészésre, levelezésre ez is teljesen jó lesz!

– vetjük oda foghegyről a törlesztőrészletektől kilapult pénztárcát szorongatva a bevásárlóközpont leárazott laptopjainál, de még a bukszánknál is vékonyabb a reményfoszlány, hogy tényleg igazunk lesz. Ha nem értenénk a számítógépekhez, akkor bizony meg is lennénk lőve, mint a gyöngytyúkok Semjén Zsolt kedvenc vadászterületén.

Önök a Lenovo B50-30 laptop és a Windows 10 találkozásáról szóló tesztet olvassák. Ez egy 75 ezer forintos laptop, és ebben az árban benne van a Windows 8.1 is, amit ingyen a legmodernebb Windows 10-re tudunk frissíteni. Ez a legolcsóbb laptop, amit a leírás alapján még érdemes megvenni.

Tudják, hogy mire jó a Lenovo B50-30 típusjelű laptop? 

Először én is azt gondoltam, hogy ez a harmatgyenge Celeron N2840 processzor kizárólag böngészésre meg levelezésre lesz használható, és a 4 GB RAM csak annyit javít a helyzeten, hogy ritkábban kell bezárni a futó szoftvereket. Pillanatok alatt rájöttem, hogy ez a gép munkára is kiváló, csak éppen nem olyan értelemben.

Napokon át dolgozhatunk azon, hogy a Kínában összerakott elektronikus hulladékot jól működő számítógéppé pofozzuk.

  

A gépet ajándékba kapja édesapám, aki kb. hatvanévesen kezdett számítógépezni, tehát nyilvánvaló volt, hogy bontatlanul nem adhatom a kezébe. Be kell konfigurálni, hogy a Windows semmiképpen ne akarjon hülye kérdéseket feltenni vagy állapotot felmérni. Ezt a háziorvosától még elviseli az ember, de a kikapcsolódásra használt pécétől nem. Elég volt bekapcsolás után a desktopra nézni, és máris nyilvánvalóvá vált, hogy ez a Lenovo rosszabb mint egy gasztroenterológus, aki endoszkóppal a kezében adja ki az utasítást, hogy legyünk szívesek letolni a nadrágot és megfogni a bokánkat.

Íme egy időrendbe szedett rövid leírás arról, hogy milyen tortúrára kell felkészülni új laptop vásárlásakor:

14:43 – a gép első bekapcsolása

Első lépésben a gyári Windows 8.1-et kellett frissíteni Windows 10-re, amit rögtön el is indítottam. De a Lenovo máris akcióba lépett: elavult az Adobe Air és a Flash, kéne frissíteni. Naná, hogy elavult, a Windows mappa létrehozásának ideje arra utal, hogy ezt a rendszert valamikor tavaly év végén telepítették fel a vincseszterre. Azóta türelmetlenül vártak ránk az előre telepített appok, hogy végre elkezdhessenek cseszegetni minket. 

A Lenovo semmit sem bízott a véletlenre, több mint negyven szoftverrel tömte ki a Windowst. A legtöbbjük demó verzió, tehát néhány hónapig ingyenesek, de utána rázendítenek, hogy legyünk szívesek fizetni. Az is nagy odafigyelésről vall, hogy a gépen van dvd-szerkesztő, -író és -lejátszó szoftver.

Kár, hogy ebben a gépben nincs dvd meghajtó.

15:53 – Veszélyben lehet a gépe!

Már egy órája forog a Windows Update homokórája, valami biztosan történik a háttérben. Ezt a feszültséget a McAfee vírusirtója nem bírja tovább, és hatalmas figyelmeztetést dob elő: veszélyben lehet a számítógép. Frissíteni szeretné magát, csakhogy ez újraindítással járna, ami a Windows 10 telepítése közben nem tűnik igazán jó ötletnek.

Közben a Lenovo Solution Center úgy látja, hogy ideje lenne ellenőrizni a hardvert. Még fel sem száradt a kínai gyári munkás verejtéke a processzorról, és máris tönkremehetett egy alkatrész? Egy év használat után talán indokolt lenne egy ilyen vizsgálat, nem egy óra elteltével. 

18:00 – újrakezdés

Két és fél óra nem volt elég a Windows 10 telepítésére, közben véget ért a munkaidő, és nincs az az isten, hogy péntek este ne lépjünk le az irodából. Otthon a Windows Update rájött, hogy hiába töltötte le a 10-es telepítőjét, sokkal jobb ötlet lenne előbb inkább a Windows 8-at rendbe rakni. Az eredmény? Le kell tölteni 155 javítócsomagot, összesen 2,1 gigabájtnyit, és minden eddigi munka megy a kukába.

Végül néhány újraindítás után, újabb másfél órányi telepítéssel sikerült felrakni a Windows 10-et. Ezután már csak törölni kellett tucatnyi fölösleges appot, eltávolítani az előző rendszerből megmaradt, több mint 20 gigabájtnyi fájlt, felrakni a Skype-ot és a Firefoxot, telepíteni a magyar nyelvi csomagot, kiszedni a zavaró csempéket a start menüből. Összesen hat órányi munka után kijelenthettem:

Böngészésre és levelezésre ez is teljesen jó lesz!  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?