Olivér
5 °C
8 °C

Megint százak fizetnek a kamu lézerborotváért

2015.10.13. 15:43

Emlékeznek még a lézerborotvára, amely a borotválkozás jövőjeként hirdeti magát, pedig valójában csak a netes átverés jelene? Pár nappal azután, hogy mi is megírtuk, hogy a közösségi finanszírozásban pénzt gyűjtő Skarp óriási kamunak tűnik, a Kickstarter le is tiltotta a 4 millió dollárt összegyűjtő kampányt. Csakhogy az máris felkerült az Indiegogóra, a másik nagy közösségi finanszírozó oldalra, ahol hat óra alatt 64 ezer dollárnál jár.

A Register megszerezte az emailt, amelyet a Kickstarter a letiltáskor küldött a projektgazdáknak, ebből kiderül, hogy az oldal üzemeltetői hiányolták az szabályzatukban előírt működő prototípust. Bár a Skarp projektoldalán szerepelt egy demóvideó, nem csoda, hogy az abban látható borotvát nem tekintették működő prototípusnak, mert az olyan béna volt, hogy már-már azt sugallta, nem csalásról van szó, hanem egy médiahekkről, a videó pedig valami paródia. Furcsa módon ez nem zavarta a több ezer támogatót.

Persze nincs kizárva, hogy a Skarp csapata egyszer végül valóban előáll egy hatékonyan működő lézerborotvával, bár a jelenlegi állás szerint annyi esély van erre, mint hogy Occam borotvájától legyen csupasz az arcunk. Mindenesetre a tény, hogy bármilyen hihető bizonyíték nélkül is súlyos összegeket tudnak összeszedni, rávilágít a sok szempontból nagyon hasznos közösségi finanszírozási modell súlyos problémáira is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?