Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Brutális büntetés várhat az Apple-re

2015.10.14. 10:20

Brutális, 862 millió dolláros (235 milliárd forintos) bírságot fizethet az Apple, miután egy amerikai bíróság kedden kimondta, hogy a cég szabadalmat sértett. Ezúttal nem a Samsunggal vagy más nagy riválissal folytatott jogi csatározás egy állomásáról van szó, hanem a Wisconsini Egyetem tulajdonában lévő technológiát használtak jogtalanul az ítélet szerint.

Az 1998-as szabadalmat birtokló Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF) még tavaly januárban perelte be a céget a jogtalan használata miatt.   Az Apple a vádak ellen azzal védekezett, hogy a szabadalom korábbi bírósági iratok szerint érvénytelen. A bíróság ugyanakkor kimondta, hogy nem ez a helyzet, és a jogszerű szabadalmat valóban engedély nélkül használta a cég.

A bíró szerint az Apple által fizetendő kártérítés akár 862,4 millió dollár is lehet, de a pontos összeget további vizsgálatok fogják megállapítani, illetve befolyásolhatja az is, hogy tudatosan sértették-e meg a szabadalmat.

A szóban forgó technológia a processzorok hatékonyságát növeli, és az A7, A8 és A8X csipeket érinti, amelyek az  iPhone 5s, 6 és 6 Plus, valamint több iPad-modell számításait is végzik. A WARF közben múlt hónapban újabb pert indított a cég ellen, amelyben a legújabb iPhone-okban használt A9 és A9X processzorokat támadták meg.