Eldobható robotot terveztek a japánok

2015.10.14. 16:56

A japán Chiba technológiai intézet kutatói egy újfajta robotot mutattak be az IEEE/RSJ nevű nemzetközi robotkonferencián. A robot valójában egy strapabíró kis gömb, amelyet bárhova el lehet dobni, és földet érés után bármilyen helyzetből képes talpra szökkenni. A minirobotok eldobás után nagyon hasonlítanak a Csillagok háborúja droidekáira, csak ezek gurulás után nem rántanak elő lézerágyúkat.

Viszont a QRoSS nevű robotok bármilyen landolás után nagyon ügyesen állnak talpra. Ehhez négy lábuk is van, amelyeket a rácspáncéljukon fel- és lefelé is ki tudnak dugni, így minden irányból egyenesbe tudják billenteni a gömbszerű páncélt. Ha pedig megint stabil helyzetbe kerültek, már a lábaikon másznak el a végcéljukhoz, mint egy fura alakú fémrák. A harminc centis védőpáncél pedig valójában egy gömb alakú rács, amely lengéscsillapítóként elnyeli az ütődés erejét földet éréskor.

Az egyenetlen felületeken és veszélyes környezetben is elboldoguló robotokat vészhelyzetek helyszínén, a terep felderítésére lehet majd használni. Jól jönnének például instabil épületek feltérképezésére, hogy ne a mentőcsapatra omoljon rá a mennyezet. A prototípus még elég lassú, másodpercenként 0,1 métert tud megtenni lábon. Egyelőre 2,5 kilós, de a fejlesztők már dolgoznak az ennél könnyebb, egyszerűbben eldobható modellen.  • Tippek
  • Árfolyam