Anita, Kármen
11 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Minden eddiginél életszerűbb a bionikus ujj

2015.10.14. 07:38

Újfajta bionikus ujjat fejlesztettek ki a Florida Atlantic Egyetem kutatói, amely az eddigieknél ügyesebben utánozza az eredeti ujjaink mozgását, és jobban is hasonlít rájuk.

Hogy minél jobban hasonlítson a bioujjakra, a bionikus ujj elkészítéséhez a kutatók letöltötték egy emberi ujj számítógépes modelljét, amelyből 3d nyomtatással puha külső és belső vázat készítettek. Belülre pedig SMA-ból készült karokat helyeztek. Ez a fémötvözet "emlékezik" az eredeti formájára, vagyis ha terhelés vagy mozgás miatt megváltozik az alakja, hő hatására visszarendeződik a kiindulóállapotba.

Az egyik kar feszítőizomként funkcionál, ez hő hatásárra kiegyenesedik, míg a másik a nyújtóizom, ez pedig behajlik. A tesztek során a kutatók árammal melegítették fel a karokat, így tudták le-föl mozgatni az ujjat. A módszer viszont még kezdeti fázisban jár. Az egyik fő probléma, hogy túl sokáig tart, amíg a karok lehűlnek és visszaállnak az alapállapotba. A kutatók szerint ezért az első alkalmazási terület a vízalatti robotok lehetnek, mert ez egyúttal megoldaná a gyors hűtést is.