Olivér
5 °C
8 °C

Minden eddiginél életszerűbb a bionikus ujj

2015.10.14. 07:38

Újfajta bionikus ujjat fejlesztettek ki a Florida Atlantic Egyetem kutatói, amely az eddigieknél ügyesebben utánozza az eredeti ujjaink mozgását, és jobban is hasonlít rájuk.

Hogy minél jobban hasonlítson a bioujjakra, a bionikus ujj elkészítéséhez a kutatók letöltötték egy emberi ujj számítógépes modelljét, amelyből 3d nyomtatással puha külső és belső vázat készítettek. Belülre pedig SMA-ból készült karokat helyeztek. Ez a fémötvözet "emlékezik" az eredeti formájára, vagyis ha terhelés vagy mozgás miatt megváltozik az alakja, hő hatására visszarendeződik a kiindulóállapotba.

Az egyik kar feszítőizomként funkcionál, ez hő hatásárra kiegyenesedik, míg a másik a nyújtóizom, ez pedig behajlik. A tesztek során a kutatók árammal melegítették fel a karokat, így tudták le-föl mozgatni az ujjat. A módszer viszont még kezdeti fázisban jár. Az egyik fő probléma, hogy túl sokáig tart, amíg a karok lehűlnek és visszaállnak az alapállapotba. A kutatók szerint ezért az első alkalmazási terület a vízalatti robotok lehetnek, mert ez egyúttal megoldaná a gyors hűtést is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?