Zoltán
21 °C
36 °C

Az oroszok szintet léptek stadionépítésben

2015.10.16. 14:11

Az orosz Virtus.pro esportcsapat hatalmas, 100 millió dolláros (közel 30 milliárd forint) befektetést kapott Alisher Usmanov USM Holdings nevű cégétől. Usmanov Oroszország leggazdagabb embere, régivágású oligarchaként a bányaiparban kezdte, aztán a telekommunikáció és az online biznisz felé terjeszkedett, ma gyakorlatilag az övé a fél orosz nyelvű internet, de óriásit kaszált a Facebook legnagyobb korai befektetőjeként is. A Virtus.pro pedig egy főleg Counter-Strike-ban és DOTA 2-ben utazó orosz esportklub (bár a Counter-Strike-csapatuk most pont csupa lengyelből áll), ami eddig inkább kevesebb mint több sikerrel próbálta felvenni a versenyt a távol-keleti, amerikai, és nyugat-európai csapatokkal.

A 100 millió dollár messze a legnagyobb összeg, ami valaha az esportba külső befektetőtől érkezett, és nem is csak a csapat fejlesztésére, és videojátékos sztárok leszerződtetésére szánják. A cél az egész orosz esport fejlesztése, legalább arra a szintre, ahol Dél-Koreában tart a műfaj. A bejelentés szerint nagyszabású versenyek szervezése, esporttal foglalkozó médiacsatornák kialakítása (ez a pletykák szerint koreai mintára tematikus tévécsatornát jelent), és esportarénák építése is a tervek között van. A legnagyobb videojátékos versenyeket több tízezres élő közönség előtt sportcsarnokokban és stadionokban tartják, de direkt videojáték-versenyekre épített, ilyen méretű aréna még sehol nincs a világon.

Elemzők szerint az esport három év múlva évi 750 millió dolláros biznisszé fogja kinőni magát, a legnagyobb versenyeken már ma is több millió dolláros díjakért küzdenek a játékosok, tízmilliós nagyságrendű online közönség előtt. A League of Legends világbajnokság tavalyi döntőjét például többen nézték élőben az interneten, mint az NBA vagy az amerikai baseball-bajnokság döntőit a tévében. A direkt videojátékos meccsek streamelésére specializált Twitch.tv szolgáltatót közel egymilliárd dollárért vásárolta fel az Amazon egy éve. A Twitchnek akkor havi 100 millió látogatója volt.