Gizella
9 °C
15 °C

Itt az új Snowden, és drónokról szivárogtat

2015.10.16. 14:03

Új szivárogtató lép az utóbbi évek nagy vihart kavart informátorainak nyomába. Öt éve Chelsea (akkori nevén Bradley) Manning tálalt ki az amerikai hadseregről, két éve pedig Edward Snowden új korszakot nyitott a kiberbiztonság megítélésében az NSA megfigyeléseiről szóló szivárogtatásaival. Ezúttal az Egyesült Államok drónakcióiról szóló dokumentumok kerültek ki a Pentagon sötét szobáiból, de az új informátor egyelőre névtelenségbe burkolózik.

Az iratokat ezúttal az Intercept közölte, ami egyáltalán nem meglepő, tekintve, hogy a lap alapító főszerkesztője Glenn Greenwald, aki még a Guardian újságírójaként éppen a Snowden-ügy második legfontosabb kulcsszereplője volt; a társalapító pedig az egész világot megrázó eseményről a Citizenfour című dokumentumfilmet forgató Laura Poitras.

A dokumentumok azt részletezik, hogyan öltek meg amerikai drónok külföldi célpontokat Afganisztántól Jemenig. Kiderül például, hogy

  • volt egy olyan öt hónapos időszak, amikor a drónnal végrehajtott gyilkosságok 90 százalékában nem a kijelölt célpont volt az áldozat,
  • egy brit állampolgárt (Bilal el-Berdzsavit) annak ellenére öltek meg, hogy több alkalmuk is volt egyszerűen elfogni,
  • az egyik dokumentum leírja a teljes, magáig az elnökig elérő procedúrát, ahogy a kormánytisztviselők a célpontok profilkártyáit tologatva eldöntik, ki is fog legközelebb meghalni.

Az Intercept szerint a tengernyi dokumentum egyetlen névtelen forrástól származik, de a titokzatos informátorról semmi mást nem árultak el. Viszont ezúttal a kiszivárogtatott iratokhoz az illető a saját motivációit leíró kinyilatkoztatást is mellékelt:

Ez a botrányos robbanás a listázás mértékében – emberek megfigyelése, listákba rendezése, számok hozzárendelése, a »baseballkártyákkal« helyettesítésük, értesítés nélküli halálos ítéletek kimondása egy világméretű csatamezőn – a legelső esettől kezdve rossz volt. Mi engedjük, hogy mindez megtörténjen. És a »mi« alatt minden amerikai állampolgárt értek, aki hozzáfér ehhez az információhoz, mégis tétlen marad.

Maga a szivárogtatás ténye nem volt váratlan. A Citizenfour végén Greenwald Moszkvában találkozik Snowdennel, és mesél neki egy új informátorról, aki az amerikai drónprogramról akar az Interceptnek szivárogtatni. Greenwald szerint az új forrást Snowden tette inspirálta a mindkettejük szerint hajmeresztően bátor cselekvésre.

Az Intercept azért is logikus választás, mert nemcsak a hírük lehet jó szivárogtatókörökben, de óriási energiákat fordítanak arra is, hogy megteremtsék a biztonságos szivárogtatás technológiai hátterét. Náluk dolgozik például a korábbi Google-alkalmazott Morgan Marquis-Boire, a Tor-fejlesztő Erinn Clark és az Electronic Frontier Foundation nevű nonprofit digitálisjog-védő szervezettől érkezett Micah Lee; az újságíróik pedig rutinszerűen használják az olyan titkosító és titkos kommunikációra alkalmas szoftvereket, mint a PGP vagy a SecureDrop.

Van is miért alaposan felkészülni, hiszen a kormány nyilván hasonlóan nagy erőkkel kutat potenciális szivárogtatók után. Tavaly az FBI azonosított is egy állítólag az Interceptnek szivárogtató személyt, és az akkori hírek szerint még házkutatást is tartottak nála – bár azóta se hallani az esetről, ha egyáltalán megtörtént, és nem csak üzenetértékű bejelentés volt.

A teljes dróndokumentum-tárat itt lehet böngészni, bizonyára kerülnek még elő belőle érdekes részletek.