Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Nagyon megverte az Apple appboltja a Google-ét

2015.10.16. 13:44

Bombaüzlet volt az Apple-nek a sokáig halogatott péklapátok kiadása. Az App Annie nevű mobilpiaci elemzőcég legújabb jelentése a nagyobb képernyős iPhone-ok megjelenése óta Kína villámgyorsan a cég legfontosabb piacává nőtte ki magát: az iOS App Store-nál Kína produkálta a legnagyobb növekedést mind appletöltés, mind az ezzel generált bevétel tekintetében. szerint  

Globális szinten a Google saját alkalmazásboltja, a Play Store még mindig vezet, ha darabszámra nézzük a letöltéseket, viszont az Apple sokkal nagyobb arányban lát pénzt is a letöltésekből. Mindkét riválisnál az ázsiai piac generálta az eltérő struktúrájú növekedést:

  • 2015 harmadik negyedévében a Google tovább növelte az előnyét letöltésszámban, az előző negyedév 85 százalékáról 90-re nőtt az előnye a riválissal szemben. Az elemzés szerint ez az indiai, indonéz és vietnami piacoknak köszönhető, ahol az olcsó telefonok egyre jobban elterjednek. Ezek a felhasználók viszont nem fogják növelni a bevételt, hiszen nem engedhetik meg maguknak, hogy jelentős mértékben költsenek appokra.
  • Közben viszont az Apple 70 százalékról 80-ra tornászta fel az előnyét az appokból származó bevételek tekintetében. Ennek a fő motorja Kína, amely idén már korábban lehagyta az Egyesült Államokat a letöltések számában, és ez most már a költésekben is kezd megmutatkozni. A két legfontosabb kategória a közösségi videós appok és a játékok, de nem meglepő módon főleg az utóbbiak hozzák a pénzt. Kína erős felzárkózása ellenére viszont továbbra is az Egyesült Államok és Japán a legjövedelmezőbb országok az iOS appboltja számára.

Az eredményekhez hozzájárul, hogy a Google esetében Kína alapból kiesik: öt éve elégelték meg a netcenzúrát és vonták ki a szolgáltatásaikat az országból. Valószínűleg az ebből származó bevételkiesés is hozzájárulhatott, hogy szeptemberben kiderült, visszatérnek Kínába a Play Store helyi viszonyokra szabott változatával. Nem lesz ugyanakkor könnyű dolguk, mert a távollétükben a kínai app-piac feltöredezett, és több kisebb cég foglalta el a nyugati óriás megüresedett helyét.