Lánctalpas tankot kapnak a tolószékesek

2015.10.20. 17:07

Az emeletek közti közlekedés komoly kihívást jelent a tolószékeseknek, mert a lift drága, és nem lehet mindenhová rámpát építeni. Svájci diákok azt a megoldást találták ki , hogy a Scalevo nevű elektromos tolószékükre lépcsőmászó lánctalpakat szerelnek.

Teljesen automata tolószéket építettek, hogy az utasa ne érezze úgy, mintha egy repülőgép pilótafülkéjében ülne. Amikor a felhasználó megközelít egy lépcsőt, a tolószék egy gombnyomásra elintéz mindent, és háttal előre felkapaszkodik a lánctalpával. Eközben elindul egy beépített giroszkóp - ugyanaz az eszköz, ami a kétkerekű Segway rollert egyensúlyban tartja -, nehogy a tolószék az oldalára dőljön.

Kitűnő egyensúlyozó képességének hála a Scalevo akár csigalépcsőkön is fel tud hajtani. Egyenes terepen 10 km/órával halad előre, míg a lépcsőkön az egy lépés per másodperces tempót igyekszik tartani.   

Az sem számít, hogy a lépcső, fából, fémből vagy üvegből van, mert a lánctalpak nem csúsznak meg - mondta Miro Voellmy, aki a svájci EHT Zurich hallgatója, és részt vett a tolószék tervezésében. A lánctalpak egyenes terepen is segítenek, magasabbra tudják emelni az ülőkét, hogy az utasuk messzebbre lásson. 

Most még csak egy prototípusa van a széknek, de a Scalevo alapítói már fontolóra vették, hogy közösségi finanszírozással gyűjtenek pénzt egy megfizethetőbb fogyasztói verzió kifejlesztésére.  • Tippek
  • Hírek