Rommá nyerte magát a vajákosról szóló lengyel videójáték

2015.10.31. 14:44
Öt Aranyjoystickot is kapott a Witcher-sorozat harmadik darabja, a The Witcher 3: Wild Hunt nevű akciójáték, akit mi is nagyon szerettünk, és kritikánkban azt írtuk róla, hogy ha nem a Fallout 4 visz minden díjat minden rendezvényen (és ez azárt elég sanszos volt), akkor mi a Witcher 3-at jutalmaznánk. A 400 millió dollár értékű (110 milliárd forint, nem vicc) lengyel piacot letaroló játékot előszeretettek emlegetik a Skyrim utódjaként joggal.

Az Aranyjoystick-díjat 33. éve osztják ki az év legjobb videójátékainak kismillió kategóriában, melyek közül a Witcher 3 ötöt vitt el:

  • az év játéka
  • a legjobb sztori
  • a legjobb látványvilág
  • legjobb jelenet
  • az év gyártója 

A szemét dilemmák játéka

A sorozat egy lengyel fantasy regényciklus világába repít; Andrzej Sapkowski 1990 óta írogat a Ríviai Geralt nevű witcherről (eredetiben wiedźmin, magyar fordításban vaják), aki főként szörnyek levadászásával keresi kenyerét, de mivel emberfeletti képességei is akadnak, nem büdös neki, hogy néha kicsit a világtörténelembe is beleszóljon. Sapkowski világa elég sok unásig ismert klisét emel át a zsánerből, de azért bőven több a törpés-elfes-sárkányos egyenfantasyknél, mert a helyi folklórból is merít, és ezzel sajátos káeurópai zamatot ad a végeredménynek. (...)

The Witcher 3 - A Ride Through Novigrad

(...) A Witcher 3 nagyon jó játék, hibákat nagyítóval kell keresni benne (és tényleg csak apróságokat találni, amik nem zavarják az érdemi játékélményt, illetve a sztori nagyon épít az elődökre, ezért akinek ez az első Witchere, érdemes tanulmányoznia ezt a kisokost játék előtt). Az elmúlt hetek a Fallout 4 hype-ról szóltak, amióta a novemberben érkező játékot bejelentették, és sokan már most borítékolják, hogy az lesz az év játéka. Elképzelhető, de az biztos, hogy akkor a lengyelek szorosan loholnak majd a nyomában – vagy inkább mellette, és baromi nehéz lesz eldönteni, melyik a jobb. A teljes cikk itt olvasható.

A díjat azért (is) lehet nagyra értékelni, mert nem a szakma vagy a szakújságírók ítélik oda, hanem azok, akiknek a játékok készülnek, azaz a felhasználók, a játékosok maguk. A Witcher3 mellett a Grand Theft Auto 5 kapott még sok díjat (négyet). Az életműdíjat Ivata Szatoru, a Nintendo júliusban elhunyt elnöke kapta, aki a Super Mario, a The Legend of Zelda és a Pokemon megalkotásában is részt vett, és neki (is) köszönhetjük a Nintendo DS és Wii megszületését. A nyertesek teljes listája itt olvasható  • Hírek
  • Hírek