Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rommá nyerte magát a vajákosról szóló lengyel videójáték

2015.10.31. 14:44
Öt Aranyjoystickot is kapott a Witcher-sorozat harmadik darabja, a The Witcher 3: Wild Hunt nevű akciójáték, akit mi is nagyon szerettünk, és kritikánkban azt írtuk róla, hogy ha nem a Fallout 4 visz minden díjat minden rendezvényen (és ez azárt elég sanszos volt), akkor mi a Witcher 3-at jutalmaznánk. A 400 millió dollár értékű (110 milliárd forint, nem vicc) lengyel piacot letaroló játékot előszeretettek emlegetik a Skyrim utódjaként joggal.

Az Aranyjoystick-díjat 33. éve osztják ki az év legjobb videójátékainak kismillió kategóriában, melyek közül a Witcher 3 ötöt vitt el:

  • az év játéka
  • a legjobb sztori
  • a legjobb látványvilág
  • legjobb jelenet
  • az év gyártója 

A szemét dilemmák játéka

A sorozat egy lengyel fantasy regényciklus világába repít; Andrzej Sapkowski 1990 óta írogat a Ríviai Geralt nevű witcherről (eredetiben wiedźmin, magyar fordításban vaják), aki főként szörnyek levadászásával keresi kenyerét, de mivel emberfeletti képességei is akadnak, nem büdös neki, hogy néha kicsit a világtörténelembe is beleszóljon. Sapkowski világa elég sok unásig ismert klisét emel át a zsánerből, de azért bőven több a törpés-elfes-sárkányos egyenfantasyknél, mert a helyi folklórból is merít, és ezzel sajátos káeurópai zamatot ad a végeredménynek. (...)

(...) A Witcher 3 nagyon jó játék, hibákat nagyítóval kell keresni benne (és tényleg csak apróságokat találni, amik nem zavarják az érdemi játékélményt, illetve a sztori nagyon épít az elődökre, ezért akinek ez az első Witchere, érdemes tanulmányoznia ezt a kisokost játék előtt). Az elmúlt hetek a Fallout 4 hype-ról szóltak, amióta a novemberben érkező játékot bejelentették, és sokan már most borítékolják, hogy az lesz az év játéka. Elképzelhető, de az biztos, hogy akkor a lengyelek szorosan loholnak majd a nyomában – vagy inkább mellette, és baromi nehéz lesz eldönteni, melyik a jobb. A teljes cikk itt olvasható.

A díjat azért (is) lehet nagyra értékelni, mert nem a szakma vagy a szakújságírók ítélik oda, hanem azok, akiknek a játékok készülnek, azaz a felhasználók, a játékosok maguk. A Witcher3 mellett a Grand Theft Auto 5 kapott még sok díjat (négyet). Az életműdíjat Ivata Szatoru, a Nintendo júliusban elhunyt elnöke kapta, aki a Super Mario, a The Legend of Zelda és a Pokemon megalkotásában is részt vett, és neki (is) köszönhetjük a Nintendo DS és Wii megszületését. A nyertesek teljes listája itt olvasható