Jolán
7 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Pillanatok alatt elkapkodták az érzelmeket is megértő robotot

2015.11.04. 07:24

Japánban néhány perc elég volt ahhoz, hogy elkapkodják az első olyan ember méretű robotot, amely képes értelmezni az emberi érzelmeket. A barátságos kinézetű Peppert arra tervezték, hogy az emberrel együtt lakjon. 198 ezer jenbe, vagyis majdnem félmillió forintba kerül. Ezer darabot adtak el első körben.

A robotot a japán telekom óriás, a Softbank és a tajvani gyártó, a Hon Hai Precision Industry fejlesztette. Társnak szánják emberek mellé és azt állítják, hogy az alapvető emberi érzelmekre, mint például a nevetés, megfelelően reagál.

Az első Pepper robotokat júniusban dobták piacra, akkor is pillanatok alatt elkapkodták. Azóta négy generációját mutatták be, mind nagyon népszerű volt. A mostaniban apróbb dolgokat javítottak, például meg tudja jegyezni az emberi reakciókat, ezzel képes tanulni is. A kis robot egyelőre csak japánul beszél és válaszol a hozzá intézett kérdésekre.

Japánban nagy hagyománya van az emberformájú robotoknak. A Softbanknak korábban volt egy NAO nevű programozható robotja, a Sonynak az AIBO robotkutyájáról és a Honda Asimo robotjától pedig már mi is írtunk.