Vilma
-4 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

Viszlát, kukások, mától minden gyerek dubaji tűzoltó akar lenni

2015.11.13. 09:02

Jetpacket, vagyis egyszemélyes repülést biztosító felszerelést kapnak a tűzoltók Dubajban. A kiválasztott típust a Martin Aircraft fejleszti már 30 éve, az új-zélandi cég részvényei meg is ugrottak a bejelentést követően.

A 200 ezer dolláros darabáron vesztegetett jetpack lényege, hogy két hajtóművével az arab ország felhőkarcolóinak tetszőleges emeletére tudja vinni a tűzoltókat. Hogy ők ott aztán mit tudnak csinálni, már más kérdés, de az biztos, hogy az eddigieknél is látványosabb lesz egy felhőkarcolótűz eloltása Dubajban.

Az akár másfél kilométer magasra is felkapaszkodó szerkezet elektronikus vezérlésű, és ha minden kötél szakad, ejtőernyője is van, amit ráadásul pirotechnikai patronokkal robbanthat ki a pilóta.

Martin Jetpack 5000ft flight - highlights

Ali Almutawa, a polgári védelem vezetője azt nyilatkozta, hogy Dubaj mindig is élen járt a technikai újítások úttörő alkalmazásában, hogy ezzel is több embert tudjanak megmenteni, és a Martin-féle jetpackek alkalmazása is csak ennek újabb példája.

A jetpacket a Dubai Airshow nevű, épp mostanában zajlott kiállításon is bemutatták, már a dubaji polgári védelem sárga-piros festésében. (Az alábbi videón 4:55-től látható.)

Dubai Airshow 2015 Day 3: FC-31, Z-19E, An-178, Jetpack & Al-Tariq bombs