Egyetemeken tanulnatnak tovább a NASA űrrobotjai

2015.11.19. 11:34

A humanoid robotok óriási segítséget jelentenek majd az embereknek, amikor a Marsra utaznak. Éppen ezért a NASA is fontosnak tartja a megfelelő robot kifejlesztését. Most két egyetemet díjazott ötleteikért.

A robotok szélsőséges körülmények között is el tudják végezni munkájukat, segíthetnek vagy át is vehetik az űrhajósok helyét veszélyes helyzetekben. A NASA R5-ös robotját például előfutárként is használhatják, olyan feladatokat végezne el a küldetésekben, amelyeket még az emberek odaérkezése előtt kell megtenni. Később persze az űrhajós csapattal működnének együtt.

Az R5-öt arra tervezték, hogy a veszélyesebb helyzetekben is eligazodjon. A NASA most különböző egyetemekkel működik együtt, hogy fejlesszék a robot képességeit. Két egyetemi projektet találtak most érdekesnek, nekik adnak egy-egy robotot, hogy ott kapjanak új tudást.

Az egyik az MIT terve, amely szélsőséges űrkörnyezetre készítené fel a robotot. A másik a bostoni Northeastern University terve, amely hozzáférhetőségi teszteket végezne a roboton. A két egyetemet egy versenyen választották ki, a két éves kutatásra 250 ezer dollárt kapnak. Emellett a NASA minden szakmai segítséget megad nekik a projekt sikeréhez. A végső cél a minél jobb szoftver megalkotása, hogy a robot végül minél önállóbb legyen.  • Hírek
  • Hírek