Eleonóra
-1 °C
2 °C

Megkopasztják az Apple-t a tolvaj vásárlók

GettyImages-497044998
2015.11.20. 13:18

Komoly hiány alakult ki az Apple Ipad Pro mellé adott, pontosabban 99 dollárért külön megvásárolható műanyag ceruzájából, de amelyik boltba jut, ott sem kezelik túl jól az eladók a készleteket. Ahol nem egyetlen embernek adják el egyszerre a teljes árukészletet (vagyis mind a húsz darabot), ott a vásárlók egyszerűen ellopják a nem a padlóhoz betonozott bemutató darabokat.

A neten terjedő vélemények, tweetek és fórumbejegyzések arról árulkodnak, hogy a boltok egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a kialakult helyzettel. Az Apple nem tájékoztatja őket, hogy mikor lesz megfelelő mennyiségű a tollból, de a haragos vásárlók szerint az eladók nem is nagyon próbálnak elébe menni a botránynak.

Se rendelést nem adnak le, se a náluk lévő készlettel nem tudnak gazdálkodni, ráadásul sok boltban problémát okoz, hogy a próbadarabok az őket kipróbálóknál maradnak. A beszámolók szerint nem simán arról van szó, hogy sokan egyszerűen ellopják a lopásgátló nélkül kitett mintákat, hanem az eladók sem nagyon foglalkoznak a dologgal: egy reddites posztoló szerint ha ő maga nem viszi vissza a tollat az egyik eladónak, simán kisétálhatott volna a termékkel a kezében.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a készlethiány összefügg-e a lopásokkal. A Business Insidernek nyilatkozó londoni eladó szerint az Apple nem adott magyarázatot, így aztán az ő boltjukban két ember is áll az iPad Pro demók mellett, és nagyon figyelnek, különösen akkor, ha valaki a tollat próbálgatja.

Közben az iFixit csapata szétkapta az Apple Pencilt, hogy megnézzék, mi van belül, hogy működik a tollként használható műanyagdarab. A cikk tanúsága szerint az Apple mérnökei valóban kitettek magukért, és ötletes megoldásokat sűrítettek be az igen szűk helyre. A részegységeket összekötő nyáklap például a legapróbb, amit a dolgok szétszerelésére szakosodott oldal szerkesztői láttak, ráadásul az egygrammos lapot még félbe is hajlították a tervezők, hogy beleférjen a ceruzába. A nyomás- és mozgásérzékelő részegységek pontos összetétele mellett az is kiderült, hogy egy 0,329 Wh-s, vagyis igen kis kapacitású akkumulátor került a tollba, ráadásul ezt úgy rögzítették a gyárban, hogy cserélni sem lehet, vagyis mikor meghal az akkumulátor, meghal a toll is.

Az iFixit külön kiemeli, hogy aki véletlenül hozzájut (pénzért vagy máshogy) egy Apple Pencilhez, ne próbálja meg szétszedni azt, mert nekik is csak miniflexszel sikerült a dolog.