Géza
-12 °C
-4 °C

Az internet az új méhek és virágok

shutterstock 266531072
2015.11.23. 09:42

Tízből hét szülő beszélget el az internethasználat veszélyeiről a gyerekével, mielőtt saját okoskészüléket ad neki, derül ki egy vírusvédelmi szoftvereket gyártó cég és egy, a felelős internethasználatra buzdító szervezet közös felméréséből. A kérdőívre az USA-ból és Kanadából jöttek válaszok, összesen 1230 szülő mondta el a véleményét. Az is kiderült, hogy öt szülőből négy szerint van rendben az, ha a szülői felügyeletet biztosító szoftvert telepítenek a gyerek gépére anélkül, hogy arról a gyerek tudna.

Ön szerint rendben van a gyereket figyelő programot telepíteni a gyerek telefonjára?

 • 197
  Igen, ha elmondom neki
 • 124
  Igen, és nem baj, ha nem tud róla
 • 74
  Egyik esetben sem

A válaszadók döntő többsége (99 százaléka) szerint a szülők felelőssége a gyereket tájékoztatni arról, milyen veszélyek leselkednek az emberre az interneten. Ugyanakkor 16 százalék vallotta be, hogy nem beszélgettek erről a gyerekkel azelőtt, hogy a kezébe adták volna a tabletet vagy a telefont, és 15 százalék ismerte el, hogy bár megemlítik néha a dolgot, közel sem olyan mélységben, mint kellene.

Ön szokott beszélgetni a gyerekével az internet veszélyeiről?

 • 148
  Igen
 • 84
  Nem

A kutatás elindítói szerint meglepő, hogy a szülők ugyan tudják, milyen fontos a gyerek online biztonsága, mégis van jó 30 százalék, aki nem hozza szóba az internetes élet szabályait. A felmérésből az is kiderült, hogy bár a válaszadók négyötöde tervezi, hogy valamilyen internetelérésre alkalmas eszközt vásárol a gyerekének a közelgő ünnepek valamelyikére, alig 12 százalék mondta azt, hogy igen, tényleg feltelepített valamilyen figyelőprogramot. Akik nem tették, legtöbbször arra hivatkoztak, hogy gőzük sincs, hogy milyen programok léteznek, illetve hogy melyiket érdemes használni.

Ön ismeri a gyerekek védelmére kidolgozott szoftvereket?

 • 136
  Tudom, hogy vannak ilyenek, de nem használom őket
 • 52
  Fogalmam sincs, honnan lehet ilyesmit beszerezni
 • 47
  Igen, tudom mik ezek, és használom is őket

Az adatok szerint a férfiak jobban megbíznak a gyerek internetes józan eszében, mint a nők (42 százalék 28-cal szemben). Ez megerősíti más, korábbi kutatások eredményeit. A válaszok egyötöde mondott igent arra a kérdésre, hogy a kitöltők kapták-e már rajta a gyereket, miközben az a nem megfelelő módon használta a készüléket. A Facebook (74%) és a Snapchat (67%) volt a leggyakrabban emlegetett alkalmazás, mikor a kérdőív a legveszélyesebbnek tartott alkalmazások sorrendjét kérdezte.

Ha ön szeretne tájékoztatást és segítséget kapni a témában, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete által üzemeltetett információs oldal jó kiindulási pont lehet.