4 évbe és 10 millióba került, de kiderítette, ki szólt be neki

2015.11.24. 09:16

2011. december 28-án Bill Hadley elolvasta a kommenteket az amerikai, freeporti Journal Standardben megjelent cikk alatt, ami arról szólt, hogy visszatér a helyi politikába – írja a Verge. Egy Fuboy becenéven futó kommentelő azt írta a cikk alá, hogy 

Hadley egy Sandusky, aki arra vár, hogy leplezzék. Nézzétek, milyen kilátása van az Empire-re a bejárati ajtójából

Magyarországon ez nem tűnik durva sértésnek, de ha összerakjuk a helyi és amerikai viszonyokat, mindjárt világos lesz, miért húzta fel magát Hadley: Jerry Sanduskyra utal a kommentelő, a fociedzőre, akit 45 szexuális visszaélés miatt ítéltek el, amelyeket 1994 és 2009 között követett követett el. Az Empire pedig a helyi általános iskola neve. Magyarul: a kommentelő lepedofilozta Hadleyt.

Durva, de nem szokatlan komment, a témák helyett a személyeket pedig gyakran támadják a hozzászólók, így megy ez, mióta internet az internet. De Hadleynek ez már sok volt: meg akarta tudni, kicsoda Fuboy.

A republikánus politikus 2002-től 2008-ig volt a helyi kormányzati szerv a Stephenson County Board tagja, aztán 2011-ben újra indult a tisztségért. Senki nem vette komolyan a kommentelő beszólását, de azért többen pletykáltak róla, ki lehet az elkövető.

Hadley pedig keresetet adott be Fuboy felhasználó ellen, 50 ezer dollárt követelt [PDF] az őt ért károkét. Abban biztos volt, hogy felnőtt helyi lakos, mert a komment alapján tudta, hol lakik. Így is maradt még 37 ezer potenciális elkövető.

Ami ezután jött, egészen elképesztő:

  • A Journal Standard eltárolta a kommentelők IP-címeit (az internetre kötött gépek nagyjából egyedi azonosítója), de nem adták ki bírósági döntés nélkül;
  • 2012 márciusában a bíróság döntése alapján kiadták Fuboy IP-címét;
  • Kiderült, hogy a Comcasthez tartozik, ez az USA egyik legnagyobb internetszolgáltatója;
  • Mint az előző esetben, rágalmazásra hivatkozva a bíróság most is kötelezte a szolgáltató az IP-cím kiadására.

Mindez 35 ezer dolláros perköltséget jelentett (kb. 10 millió forint), de Hadley győzött: megkapta az előfizető adatait. A kommentelő Frank Cook volt, aki Stephenson államügyésze volt Hadley első, hatéves ciklusa alatt. Csak az utcáról ismerték egymást, szoktak köszönni.

Miután kiderült a neve, Cook lemondott és elköltözött, nyilatkozni nem akar, a tárgyalást pedig új helyre rakták át összeférhetetlenség miatt. Az első tárgyalás most decemberben lesz. Az újságcikk még mindig elérhető, de a kommentelni már nem lehet.  • Hírek
  • Lakáshitel