Tíz perc lesz feltölteni az akkukat

2015.11.26. 15:18

Most órákon át várhatunk arra, hogy az okostelefonunk akkuja megteljen energiával, de egy új csip percekre csökkenti a várakozási időt. A várva várt megoldást Rachid Yazami professzornak köszönhetjük, akit nyugodt szívvel nevezhetünk az akkumulátorok császárának.

Ötven szabadalmat jegyez, és több mint kétszáz tudományos cikket írt az akkumulátorokról.

Most a szingarúri Nanyang Nemzeti Egyetemen (NUS) dolgozik azon, hogy örökre megváltoztassa a digitális eszközeink életét.

Mivel a csip elég kicsi ahhoz, hogy a legtöbb akkuba be tudják építeni, a hétköznapi mobiloktól a legmenőbb elektromos autókig mindenben hasznát vehetik. Yazami állítólag már tárgyal a Teslával, de már a Sonyval és a Samsunggal is leült egyeztetni.

Ilyen csipek nem esnek csak úgy a kutatók ölébe: Yazami állítólag öt éven át dolgozott a fejlesztésen. Eszköze egyébként nemcsak a töltés idejét csökkenti, hanem az akku műszaki állapotára is ügyel. Megakadályozza, hogy lángra kapjanak az akkuk.

Most a töltők az akku állapotától függetlenül működnek, de a csip lehetővé teszi, hogy a két eszköz összehangolja a működését, és ezzel megelőzzék a tüzet, illetve az akku idő előtti elromlását.

Sajnos Yazami technológiája körülbelül 2016 végén válik elérhetővé a technológiai cégek számára, úgyhogy még jó pár generációnyi Samsung Galaxy mobilt elfogyasztunk, mire megoldódik ez a kritikus probléma.  • Hírek
  • Hírek