Meghekkelték a VTechet

2015.11.30. 11:19

Komoly hekkertámadást szenvedett a VTech nevű játékgyártó cég. Bár Kefir és Szamóca nincsenek veszélyben, több millió szülő adatai kerültek ki a cég rendszeréből. Maga a támadás november 14-én történt, de a cég csak 24-én vette észre, hogy baj van.

Vétkezz velem

A főleg oktatási célú játékairól ismert hongkongi cég szerint a támadóknak a Learning Lodge (kb. tanulókunyhó) nevű alkalmazásbolt adatbázisához sikerült hozzáférniük. Neveket, IP-címeket, letöltési előzményeket, emalcímeket, lakcímeket, titkosított jelszavakat és a hozzájuk tartozó biztonsági kérdéseket szereztek meg.

A VTech szerint az adatbázis nem tartalmazott olyan, még a fentinél is érzékenyebb adatokat, mint bankkártyaszám, társadalombiztosítási szám vagy jogosítványszám.

Nem szabad sírni

Bár maga a VTech nem közölte, hány ügyfelet érint a támadás, a Motherboard szerint 4,8 millió szülő is veszélyben lehet. Ráadásul ezen felül még 200 ezer gyerek neve, neme és születésnapja is kiszivárgott. A lap szerint ezek összeköthetők a szülőkkel, így a gyerekek teljes személyazonossága felfedhető az adatok alapján.

A VTech egyelőre gyorsan bezárta az érintett alkalmazásboltot, és azt ígérték, hamarosan részletekkel is jelentkeznek.

Álmodoztam

A VTech megtámadása arra is rávilágít, hogy nemcsak a legnagyobb techcégek vannak kitéve támadásnak, és a kisebb vállalatok elleni akciókkal a hekkerek szintén óriási kárt tudnak tenni. Ez azt is jelenti, hogy az ilyen cégeknek is jobban kellene figyelniük az adatbiztonságra. Az eddigi információk alapján úgy tűnik, a VTech például nem foglalkozott elég komolyan azzal, hogy a náluk tárolt adatokat megfelelően körültekintően kezelje.

A Motherboardnak sikerült kapcsolatba lépnie a hekkerrel, aki azt állítja, hogy ő áll a támadás mögött. Állítása szerint semmi terve nincs az adatokkal, nem fogja a médián kívül mással megosztani vagy pénzzé tenni. Az állítást egyelőre nem erősítették meg más forrásból.  • Hírek
  • Hírek