Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Elveszett egy orosz katonai műhold

2015.12.07. 14:36

Egy orosz katonai műhold nem tudott leválni az őt Föld körüli pályára állító gyorsító egységről, így megszűnt vele a kapcsolat, közölte hétfőn egy forrás az orosz légi- és űrvédelmi haderőben (VKO). A műholdat elvesztették, mert nem sikerült üzembe helyezni. 

A Kommerszant című orosz lap korábban egy orosz űrszakértőt idézve azt írta, hogy az űreszköz két-három nap alatt a Föld légkörébe süllyedve darabokra esik és elég. Az Egyesült Államok és Kanada légterének biztonságáért felelő Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) adatai szerint ez a Jenyiszej folyó torkolata felett következik majd be. Az el nem égett darabok esetleg ettől a ponttól délebbre csapódnak be, írja az MTI. 

Szombaton egy Szojuz típusú rakétával két műholdat indítottak az észak-oroszországi Pleszeckben lévő katonai űrrepülőtérről. Az egyik, a Kanopusz-SzT nem tudott leválni a gyorsító egységről. Az orosz védelmi minisztérium elzárkózott attól, hogy közölje, milyen feladattal indították a műholdakat.

A Kommerszant korábban azt írta, hogy az elvesztett műhold segítségével fel lehetett volna deríteni a tengerek mélyén tartózkodó külföldi tengeralattjárókat. Tíz évbe telt a Kanopusz-SzT kifejlesztése.

Idén április 28-án egy másik Szojuz hordozórakéta nem tudta a kijelölt pályára állítani a Progressz M-27M jelzésű orosz teherűrhajót, amely a Nemzetközi Űrállomásra tartott. A vizsgálatok során a szakemberek megállapították, hogy a hordozórakéta harmadik fokozatának hibája miatt nem jutott el a teherűrhajó az ISS-hez. Májusban mexikói műholddal a fedélzetén egy Proton hordozórakéta indítása fulladt kudarcba. Ellenben sikerrel járt júniusban egy katonai műhold felbocsátása a pleszecki űrrepülőtérről.