Orsolya
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Több száz drón repült veszélyesen közel repülőkhöz

2015.12.12. 16:39 Módosítva: 2015.12.12. 18:00

Több száz drón száll veszélyesen közel utasszállító vagy kereskedelmi repülőkhöz, illetve helikopterekhez az amerikai légtérben, és a pilótáknak időnként kitérő manőverekbe kell kezdeniük miattuk, írja a CNN egy új tanulmányt ismertetve.

A tanulmány készítői 921 olyan esetet vizsgáltak meg 2013 decembere és 2015 szeptembere között, amikor drónok (természetesen nem katonai drónokról van szó) és emberek vezette repülők is érintettek voltak.

  • 594 esetben vettek észre drónokat a repülők/helikopterek közelében, vagy az útjukban, de ezeknél nem merült fel az ütközés veszélye.
  • Több mint minden harmadik, 327 esetben viszont tényleg közel kerültek a drónok a gépekhez, ez azt jelenti, hogy 152 méteres távolságon belül haladtak el egymás mellett.
  • Legalább 28 esetben pedig konkrétan kitérő manővert kellett kezdeniük a pilótáknak, hogy elkerüljék az ütközést.

A Bard College's Center kutatói azt találták, hogy a veszélyes esetek legtöbbször olyan helyeken történtek, ahol nagy a légiforgalom, a drónok használata pedig emiatt is tiltott.

A drónok elvileg nem repülhetnének egy reptér 8 km-es körzetébe anélkül, hogy erről értesítenék az irányítótornyot. Az sem engedélyezett, hogy a drónokat bárki 122 méternél magasabbra reptesse, írja a CNN. Ezt azonban sokan nem tartják be.

Az utassszállítók közelébe kerülő drónok azért is veszélyt jelentenek, mert beszívhatják őket a hajtóművek, vagy nekicsapódhatnak például a pilótafülkének. Azonban a légügyi szakértők a lehetséges terrorveszély miatt is aggódnak, ugyanis robbanószereket is szerelhetnek rájuk.