Izidor
0 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A Google bemutatja az igazi hungarikumot

2015.12.16. 09:00
Matyóhímzés? Tokaji bor? A Kürt adatmentési eljárása? Ezek hungarikumok? Ugyan már; semmi nem leplezi le jobban a magyarságot 2015-ben foglalkoztató kérdéseket, mint a legnépszerűbb internetes keresőkifejezések. A Google-től megkaptuk a listát a legmenőbb, hazai vonatkozású keresőszavakról; hát, mi tagadás, ezekre még nehezebb lenne országimázst építeni, mint a hortobágyi húsos palacsintára.

A Google idén is közzétette a legnépszerűbb keresőkifejezéseket, országok szerinti lebontásban; a listázásban Magyarország is szerepelt. Az adatokat több kategóriára bontva kaptuk meg.

Nézzük először a csúcsok csúcsait:

A legnépszerűbb 2015-ös magyar keresőszavak

 1. Éden Hotel. Ez akár meglepő is lehetne, de mivel két másik toplistán is dobogón végzett (a legnépszerűbb tévéműsorok – ezekről bővebben ebben a Comment.com-posztunkban olvashat – és a "ki kicsoda?" kategóriájában), ezért nem lepődöm meg. Mondjuk nekem nincs tévém, és csak a Spektrumot nézem rajta.
 2. Pixwords megoldások. Örvendetes, hogy a budapesti metrók legnépszerűbb videojátékához inkább a Google-nél keresnek végigjátszást, mert ott algoritmusok dolgozzák fel a kulcsszót. A Facebooknál viszont a felhasználó összes ismerőse láthatja, hogy az a szerencsétlen már megint elakadt a hülye szókirakó játékával
 3. Való Világ 7. Csak a Spektrumot, satöbbi.
 4. Ötös lottó. Mindig, minden héten megírjuk, hogy elvitték-e a főnyereményt vagy sem. Más opció nincsen, mégis mindig úgy kattintják, mintha azért fizetnének, nem a telitalálatosért. Ja, egyébként az ötöslottót egybe kell írni, de ezt se nyelvtani szabályok indokolják, hanem a Szerencsejáték Zrt. névadási szeszélyei.
 5. A szürke ötven árnyalata. Hogy ebben mi olyan érdekes? Fölfoghatatlan.
 6. Eurovision 2015. Maga a buli biztos jó, de zenés tehetségkutatónak pocsék. Tényleg, ha már valaki eljut a Google-ig, miért pont olyan zenét próbál keresni rajta, amit a tévében adnak?
 7. Jurassic World. Végül is tényleg így lehet a legegyszerűbben dinoszauruszt látni a képernyőn, a Prolacertiformest sokkal nehezebb begépelni.
  JurassicWorld trailer
  Fotó: artofvfx.com
 8. Windows 10. Ja, megjelent.
 9. Rising Star. Valószínűleg a zenés tehetségkutató, nem a kínai kommunista forradalom ilyen népszerű a magyar internetezők körében, de ezzel várjuk meg a következő választásokat.
 10. EuroJackpot. Betiltott pókergépek ide, kaszinótörvény oda, ha szerencsejátékról van szó, a magyarok eszén nem lehet túljárni, játszani fognak, ha a fene fenét eszik is.

2015 legnagyobb magyarjai

Hogy ki a legmenőbb magyar a Google-nél? Dobpergés: Vágó István! Furcsa, hogy pont az ő nevére kerestek rá a legtöbben, holott idén nem csinált semmi kiemelkedőt, se megbotránkoztatót. Ki tudja, talán az emberek épp ezért akarták tudni, hogy mi van vele.

Simicska Lajos ezüstérme kevésbé meglepő, legfeljebb az, hogy a hosszú hallgatás utáni hatásos visszatérésével hogy a gecibe nem lett kategóriagyőztes. A harmadik helyet Csobot Adél szerezte meg, aki három éve ugyanezt a teljesítményt nyújtotta az X-Faktorban, de pillanatnyilag nem énekesi karriert tervez, hanem esküvőt és gyereket.

Az első öt helyezett közé került Rékasi Károly, akit nyáron egy súlyos motorbaleset után a klinikai halál állapotából hoztak vissza, illetve Göncz Árpád volt köztársasági elnök, író és műfordító, akinek nem volt motorbalesete, viszont 93 éves korában meghalt. A további helyezettek: Hajós András, Király Viktor, VV Fanni, Lagzi Lajcsi és Fülöp Márton.

Jöhetnek a nemzetközi vizek.

2015 legnagyobb nem magyarjai

Bevallom, amíg elém nem került a Google toplistája, nem hallottam Hedy Lamarról, és amíg nem láttam róla képet, arra tippeltem, hogy Kendrick Lamar húga lehet, akinek idén jelent meg egy baromi jó raplemeze arról, hogy mit jelent négernek lenni.

Most megmutatjuk, Kendrick Lamar szerint mit jelent négernek lenni, aztán folytatjuk, oké?

Szóval jó, hogy van a Google, mert nekem csak ilyen hülye tippjeim lettek volna, de a kereső pillanatok alatt kiderítette, hogy Hedy Lamarr egy csodaszép fehér színésznő, aki 2000-ben meghalt, de előtte feltalálta a wifi és a bluetooth alapjait. Ha Kendrick Lamar írna róla egy lemezt, hogy miért érdekli ez ennyire a magyarokat, szívesen meghallgatnám (Lamarr amúgy idén egyszer szerepelt Google-doodle-ban, talán akkor kerestek rá sokan).

Az már egyértelműbb, hogy Jules Bianchi, a fiatal Forma–1-es pilóta nevére miért kerestek rá ennyien: mert a japán nagydíjon 250 kilométeres óránkénti sebességgel nekihajtott egy darunak. 285 napig feküdt kómában, mielőtt július 17-én meghalt.

A bronzérmes Zyzz – polgári nevén Aziz Shavershian – egy orosz testépítő, aki a Youtube-on vált népszerűvé, híressé meg azáltal, hogy szívinfarktus végzett vele, 22 éves korában.

Dakota Johnson A szürke ötven árnyalatának filmváltozatában játszott, a szereplése a negyedik helyre volt elég. A női kvótát erősíti Angela Merkel német kancellár is, megelőzve Christopher Lee filmszínészt, aki A Gyűrűk Urában játszotta Szarumánt, és éppúgy 93 évesen halt meg, mint A Gyűrűk Urát magyarra fordító Göncz Árpád. (És éppúgy idén júliusban, mint Jules Bianchi.)

A listára került még Bruce Jenner, a nyugdíjba vonult olimpiai dechatlonos, aki mellesleg Kim Kardashian mostohaapja. Idén februárban életveszélyes balesetet szenvedett (v.ö.: Jules Bianchi), amit túlélt (v.ö.: Rékasi Károly), de a történtek hatására úgy döntött, hogy nővé operáltatja magát.

Ha erről írna egy számot Conchita Wurst, megint ő nyerné az Eurovíziós Dalfesztivált.

Az utolsó három helyezett: Andreas Lubitz pilóta, aki egy öngyilkos merényletben a hegyoldalnak vezetett egy Germanwings-gépet, 150 emberrel a fedélzeten; Chris Kyle, az amerikai hadsereg legprofibb mesterlövésze; és Amber Rose, aki Kanye West volt barátnője (aki most Kim Kardashian férje [akinek a mostohaapja nővé operáltatta magát)], és levetkőzött a GQ magazinnak, ja, meg ír egy könyvet is.

2015 legmenőbb zenéi

Bár már megírtuk, hogy mik voltak ezek, a Google és a bele gépelő magyarok ezt máshogy látják, de annyi baj legyen: szép dolog a pluralizmus, amíg nem lesz kötelező Mága Zoltán újévi koncertjére bulizni a szilveszteri afterpartin. De még ez is csak a nyolcadik helyen van a magyarok kívánságlistáján: ők istenigazából Violetta-koncertélményre vágytak idén. Illetve valószínűbb, hogy a magyarok gyerekei lehettek az elkövetők, mert ilyen zenét 10 éves kor fölött kevesen hallgatnak.

A második legnépszerűbb keresés az Edda koncert 2015 volt; jelentjük, ott voltunk, de a helyszíni tudósítóink beszámolója szerint ez volt életük levsharanb koncertje. Bezzeg a Wellhello! Ők olyan népszerűek, hogy még a Youtube toplistájára is jut belőle.

Kiderült, hogy imádjuk a Roxette-et, a Neotont és Robbie Williamst, és jobban szeretjük, ha Slash tépi a húrokat, mint Mága Zoltán. A tízes listát két filmzeneszerző, Hans Zimmer és Ennio Morricone zárja. 

2015 legmenőbb trendjei

Mit kíván a magyar nemzet? Sőt, nem is kíván: akar. Az „akarok” szóhoz társított keresőkifejezések a magyarság legbensőbb vágyairól rántják le a leplet. Ezek szerint az eszményi Google-magyar egy ombrehajú vámpír, aki nem tudja eldönteni, hogy hízni akar-e vagy fogyni, de az biztos, hogy jó nő akar lenni és celeb, lehetőleg Amerikában, ahol Vele akar élni. De ha lehet, inkább nem akar dolgozni. Komolyan. Íme, a lista, fontossági sorrendben:

 1. Fogyni akarok
 2. Menő akarok lenni
 3. Hízni akarok
 4. Nem akarok dolgozni
 5. Ombre hajat akarok
 6. Jó nő akarok lenni
 7. Celeb akarok lenni
 8. Vámpir akarok lenni most azonnal
 9. Ki akarok jutni Amerikába
 10. Veled akarok élni

Kíváncsiságból rákerestem, hogy a menő akarok lenni keresőkifejezésre mit dob ki a Google. A harmadik találatnál a Gyakorikérdések.hu-n érdeklődött egy hatodikos lány, hogy hogyan hasonlíthatna kicsit jobban a többi menő lányra az iskolában, és saját hatáskörben úgy döntöttem, hogy jobb, ha erre nem a Google válaszol, hanem én. Tehát:

Kedves Hatodikos Lány!

John Steinbeck Nobel-díjas regényíró Édentől Keletre című regényében az egyik női szereplő, Cathy kislánykorában ő maga vált egyéniséggé, és a többiek kezdték el utánozni őt.

Idézem:

„Sok tekintetben más volt, mint a többi gyerek, de különösen egy dologban ütött el tőlük. A legtöbb gyerek irtózik a feltűnéstől. Azt akarja, hogy külseje, ruhája, beszéde, mozgása pontosan olyan legyen, mint társaié. Ha a többiek nevetségesen öltözködnek, a gyermeknek bánatot és fájdalmat okoz, ha nem viselheti ugyanazt a nevetséges holmit. Ha társai disznófarokból készítenek nyakláncot maguknak, a gyerek egészen szerencsétlen, ha nem viselhet ő is ilyen nyakláncot. A csoport ízlésének szolgai utánzása rendszerint kiterjed minden játékra, minden szokásra, társadalmi és egyéb tekintetben. Lényegében mimikri ez, amelyet a gyermekek biztonságuk érdekében gyakorolnak.

Cathy nem ismerte ezt. Ruházkodás és viselkedés dolgában sohasem alkalmazkodott másokhoz. Mindig azt viselte, amihez kedvet érzett. Az eredmény gyakran az volt, hogy a többi gyermek utánozta őt.”

(Szinnai Tivadar fordítása)

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy Cathy tinédzserkorában rágyújtotta a házát a szüleire, később megpróbálta agyonlőni a gyerekei apját, aztán meg kurva lett, és megmérgezte a bordélyház madámját. De ezt felhozni egyrészt ad hominem lenne, másrészt spoiler, úgyhogy nem is mondok többet. Nem mintha feltételezném, hogy el akarod olvasni a könyvet, és nem is tudlak hibáztatni érte, mert annyira azért nem jó. A karakterábrázolása például teljesen szar: ilyen emberek nincsenek is a valóságban, Steinbeck csak sematikus eszközként használta őket a mondanivalója alátámasztásához.

A cigire ne szokj rá.

XOXO:

HR

2015 legnagyobbat futó hírei

A Charlie Hebdo-mészárlás mindent vitt, a napfogyatkozás vissza is szorult a második helyre, biztos azért, mert csak részleges volt. Sokakat érdekelt a szíriai helyzet alakulása, a migránskérdés, illetve a szíriai helyzet alakulása miatt migránssá vált gyerekeket rugdosó László Petra is. Simicska Lajos epikus gecizése ezen a listán is helyezést ért, akárcsak a Quaestor-botrány. Ja és persze je suis Charlie. 

2015 legfontosabb kérdései

Hogy a Google-t teljesen hülyének nézzük, az az utolsó lista láttán lesz világos. Elvégre ha kérdezhetnénk valamit egy mindentudó lénytől, nyilván alaposan átgondolnánk, hogy mi legyen az a kérdés. Valami fontos, nem? Hogy van-e Isten, van-e élet a halál után, meg hogy kiadják-e lemezen is az új A$AP Rocky-albumot.

Ehhez képest látszólag nem is feltételezzük, hogy a Google tudni fogja a választ a kérdésre, ezért inkább kapásból mindenféle hülyeségekkel szopatjuk a szerencsétlen algoritmust. Nézzék meg a Top 10-et: talán önök szerint ez komoly?

 1. Ki nyeri az Éden Hotelt? Vajon Vágó István, a legnépszerűbb magyar hány forintot ajánlana a Legyen ön is milliomos!-ban a kérdés helyes megválaszolásáért?
 2. Ki az igazi lelki társad? A Google erre a kérdésre egy holdhoroszkóp-kalkulátort dob első találatként, de aki egy algoritmust kérdezget a magánéletéről, az nem is érdemel mást.
 3. Ki esett ki a Sztárban sztárból? Csonka András, Wolf Kati, Janza Kata, Varga Győző és Baby Gabi biztosan. Lehet, hogy mások is, de csak ennyi találat fér el egy Google-képernyőn, a továbbgörgetéstől meg feleslegesen kopna az egér. 
 4. Ki szerelmes beléd titokban? Az igazi lelki társam, nyilván.
 5. Ki nyerte az Eurovíziós dalfesztivált 2015? Conchita Wurst, akiről mindenki tudja, hogy egy szakállas nő, de a győztes dalán kívül senki nem tudna két másik számot mondani tőle.*
 6. Te is fiam Brutus, ki mondta? Ez már másokat is elgondolkodtatott, de a Google előtt kevésbé ciki ennyire butának látszani.
 7. Ki nyerte a Konyhafőnököt? Ha nem az olívaolajon zsírszalonnát pirító Laci bácsi, a nemzet megérett a pusztulásra.
 8. Ki halt meg a Barátok Köztben? Magdi anyus biztosan, Rékasi Károly csak súlyos motorbalesetet szenvedett.
 9. Ki vagyok én? „Az, aki most végig fog olvasni 18 oldalnyi szöveget Srí Ramana Maharsitól a meditációról és az Önvaló megismeréséről” – gondolta a Google, és odadobta a dokumentumot a felhasználó orra elé. 
 10. Ki az őrangyalod? Ezt a mondatot utoljára egy Tarantino-filmben hallottam, ahol Lawrence Tierney ezt kérdezte Michael Madsentől. Egy órán belül levágták egy rendőr fülét, Tim Roth meg csak azért nem vérzett el egy raktár padlóján, mert Harvey Keitel még azelőtt agyonlőtte. És közben a zsaruk elkapták Steve Buscemit. Inkább hagyjuk ezt a témát, oké?

Emberek, ne hülyéskedjenek már. A Google nem játék.

* Bocsánat, tévedtem: Conchita Wurst a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivált nyerte meg. Ha lenne tévém, amin nem csak Spektrumot nézek, biztos tudtam volna fejből, de a mérsékelten fontos adatokhoz az agyam sajnos ritkán köt évszámokat. Ilyenkor a Google-re szoktam bízni magam, ahogy most is. Az első találat a rendezvény magyar nyelvű Wikipédia-oldala** volt. Az előnézetben ezt láttam:

euviz

Ezért hittem, hogy idén Conchita nyert. A Google kiemelte a nevét, mivel az is benne volt a keresésben, és ezt a félrevezető előnézetet legózta össze belőle. Megkövetem önöket, mégis a Google a hülye.

Az idei győztes egyébként  a svéd Måns Zelmerlöw lett, aki egy szakállas férfi.

**  Miért van az idei Eurovíziós Dalfesztiválnak 79197 karakter hosszú, magyar nyelvű Wikipédia-szócikke?