Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A bíróság elkaszálta a repülős Ubert

2015.12.21. 11:54

Elkaszálta a légi Uber ötletét a Washington megyei bíróság – írja az ITCafé. A pilóták és az utazóközönség költségmegosztásos kapcsolatához mindenképp professzionális repülőgépes jogosítvány kell. A bíráknak azért kellett döntést hozniuk, mert a Flytenow szerette volna, ha a szolgáltatásukról független ítélőszék is véleményt mond, nem csak az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA).

A FAA korábban már az AirPooler kapcsán is leszögezte, hogy nem lát különbséget a költségmegosztás és a klasszikus kereskedelmi modellen alapuló (simán fizetős) légi utazás között – írja a Bloomberg. A Flytenow egészen pontosan arra kérte a bíróságot, hogy vizsgálja meg, a nem kereskedelmi jogosítvánnyal rendelkezők jogsértést követnek-e el, ha kerozinpénzt fogadnak el.

A döntés indoklása talán a legérdekesebb: a bíróság szerint a pilóták ismeretlen utasokkal találkoznak, és nincs tapasztalatuk az ilyen helyzetek a kezelésére. Ezért helyben hagyták a FAA döntését, továbbra sem legális a légi útmegosztás. Ahogy az a földi közlekedésben is megszokott, a magánpilóták természetesen csak a hatóság előírásai szerint repülhetnek, viszont jóval kevesebb ellenőrzésre kell számítaniuk, mint a kereskedelemben, utasszállításban részt vevő tárásaiknak.