Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Együtt épít önvezető autót a Google és a Ford?

2015.12.22. 13:54

A Las Vegasban a jövő év elején rendezett CES-en (Consumer Electronics Show) fogja bejelenteni a Google és a Ford, hogy egy új önvezető autó kifejlesztése érdekében együttműködési szerződést kötnek – tudta meg belső forrásból a Yahoo Autos. Az értesülést egyik vállalat sem erősítette meg.

Amennyiben az információ valós, az az önvezető autók fejlesztésének újabb lépcsőfoka lehet, mivel a két kiemelten nagy és tőkeerős ipari szereplő összefogása felgyorsíthatja az eddig fejlesztési folyamatokat, illetve komoly kihívás elé állítaná a hasonló fejlesztéseket végző vállalatokat. Az újságírók forrásai szerint a szerződés nem lesz kizárólagos, így a Google ezzel párhuzamosan más autógyártókkal is köthet hasonló megállapodásokat.

A Ford egyébként elkötelezett ebben a témában, a tavalyi CES-en a vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy mivel szinte minden nagy gyártó nagy erővel fejleszt, az első önjáró autók öt éven belül megjelenhetnek az utakon.

A tudósítás szerint a létrehozandó vegyesvállalat jogilag nem tartozik majd a Fordhoz, feltehetően azért, hogy az egész biztosan bekövetkező kezdeti kudarcok (balesetek) miatt ne lehessen az autógyárat is felelősségre vonni – ez a kérdés jelenleg még nincs szabályozva, ugyanakkor a cégek állítják, hogy készek erre a felelősségvállalásra.

Az is valószínű, hogy a Google további megállapodásokat fog kötni, mivel az egyik alapító-tulajdonos, Sergey Brin korábban közölte, hogy ők technológiát akarnak kínálni, licencelni, nem önálló autógyártó vállalkozást indítani.