Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Külön hibakódja lett a netes cenzúrának

2015.12.22. 14:56

Pénteken az The Internet Engineering Steering Group (IESG), az internet szabványait kezelő Internet Engineering munkacsoportja elfogadta az An HTTP Status Code to Report Legal Obstacles (http státuszkód jogi akadályok jelentéséhez) című publikációt. Néhány formalitás még hátra van, de ez lényegében azt jelenti, hogy mostantól hivatalos kódja is van az oldalak blokkolásának, a cenzúrának: nem a szokásos 403-at (hozzáférés megtagadva) dobják majd a szolgáltatók az ilyen weblapok helyett, hanem 451-et.

A szám nem véletlen: Ray Bradbury Fahrenheit 451 című regényére utal: a disztópikus scifiben a cenzúra elégeti a könyveket, 451 Fahrenheit (233 Celsius-fok) pedig a papír gyulladáspontja. A HTTP munkacsoport már régóta dolgozott a megoldáson, mert többen úgy gondolták, hogy a 403-as hibaüzenetből egyszerűen nem derül ki, ha valamit jogi okokból nem tud megnézni a felhasználó.

Egyelőre tesztüzemben használja néhány oldal az új hibakódot. Egyelőre sok a nyitott kérdés, igazából nem lehet garantálni, hogy minden cenzúrázott helyzetben használható majd a kód: tűzfalas blokkolásnál és a webszervernél is működhet, de amikor például a Google-t vagy Facebookot kényszerítik tartalom blokkolására, nem lehet majd automatikusan jelezni. Az is elképzelhető, hogy bizonyos kormányok teljesen tiltják majd a hibakód használatát, ezzel sem lehet nagyon mit kezdeni.