Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Adatszivárgási hiba a Steam rendszerében

2015.12.25. 23:36

Az év végi leárazás kellős közepén hatalmas biztonsági hiba keletkezett a Steam online kereskedelmi rendszerében, pont amikor rengetegen vásárolnának és/vagy játszanának a platformon. Le is állították a szolgáltatást, magyar idő szerint éjjel tizenegy környékén csak egy hibaüzenet fogadta a látogatókat.

Képernyőfotó 2015-12-25 - 23.28.58.png

Egyelőre nem tudni, hogy mennyi felhasználót érint a hiba. Éppen ma délelőtt telepítettük újra a játékplatform kliensét, mert az év végén piszok olcsón adnak jó játékokat, és akkor még minden rendben volt. A külföldi fórumokon egyesek arról panaszkodnak, hogy más felhasználók fiókját látták, mások azonban azt írják, hogy 

olyan játékok bukkantak fel az online bevásárlókosárban, amit egészen biztosan nem ők tettek oda.

Néhány júzernél idegen nyelven, például oroszul töltődik be a Steam kezelőfelülete.

Úgy nézett ki a dolog, mintha a Steam azt hinné, hogy egyszerre két fiókba vagyok bejelentkezve.

-írja a Redditen egy informatikai biztonsággal foglalkozó szakértő, és azt javasolja mindenkinek, hogy vásárlás előtt - amennyiben egyáltalán be tud lépni a fiókba - mindenképpen ellenőrizzék az adatokat, hogy stimmelnek-e.

A beszámolók alapján nagy esély van arra, hogy a felhasználóknak kiszivárgott a neve, címe és a bankkártya utolsó négy számjegye. A Redditen már megjelent egy fórum, amelyben arra kérik a többi felhasználót: ne tegyenek közzé képernyőmentést az idegen felhasználók fiókjáról, főleg ne a személyes adataikról.

Képernyőfotó 2015-12-26 - 0.15.05.png

A platformot működtető Valve arra kéri az ügyfeleit, hogy amíg nem hárítják el a hibát, ne próbáljanak belépni a weboldalra. Egy nem hivatalos elmélet szerint a Steam rosszul gyorsítótárazza a felhasználói fiókokat, és emiatt látjuk idegen júzerek adatait.